Z Palackého ulice v Trenčíne bude moderný mestský trh s bohatým programom

Z Palackého ulice v Trenčíne bude moderný mestský trh s bohatým programom Palackého ulica v Trenčíne. Foto: Mesto Trenčín

TRENČÍN – Mesto Trenčín sa spojilo s obľúbeným podujatím Trenčín na korze, aby vytvorili moderný mestský trh na ulici Palackého. Tento krok má prebudiť život na výnimočnej, no opomínanej trenčianskej komunikácii a ukázať jej skrytý potenciál.

Podujatie sa uskutoční 22. júna 2024 a bude súčasťou najväčšieho projektu Európskeho hlavného mesta kultúry Trenčín 2026 s názvom Mesto pretvorené. Jeho cieľom je skvalitňovať verejný priestor v meste a podnecovať jeho dlhodobú transformáciu.

Program a účastníci

Korzo Palackého, ktoré sa bude ťahať celou ulicou Palackého, od budovy hotela Elizabeth až po Piaristické gymnázium, ponúkne moderný mestský trh so 70 predajnými stánkami. Návštevníci tak budú mať možnosť objaviť lokálne produkty, dizajnové výrobky a originálne remeselné výtvory. 

Okrem toho sa môžete tešiť na bohatý sprievodný program pre deti aj dospelých, vrátane divadelných predstavení, tvorivých dielní, prehliadok miestnych inštitúcií a gastronomických zážitkov. 

„Deti zabaví detské divadielko a tvorivé dielne v Galérii M. A. Bazovského, swap detských kníh a ich čítanie chystá Verejná knižnica Michala Rešetku. V tento deň bude možné zúčastniť sa na komentovaných prehliadkach Piaristického gymnázia či ochutnať lokálne výrobky v Potravinách nie Otravinách,” prezradila pre Trenčiansky Štandard Miroslava Gúčiková, PR manažérka Trenčín 2026. 

Galéria M. A. Bazovského ponúkne aj voľný vstup a interaktívne hry s umením, čaká vás tanečný workshop, koncerty Matúša Oravca a Sony Kmet, ale aj predstavenie rekonštrukcie ulice Palackého a prezentácia manuálu verejného priestoru, nového strategického dokumentu mesta, ktorý začínajú pripravovať.

Zaujímavý program chystá aj Inštitút participácie Trenčín, ktorý je oddelením mestského úradu a má na starosti zapájanie obyvateľstva do verejného života v Trenčíne.  

Dopravné opatrenia

Aby bolo podujatie bezproblémové, na ulici Palackého budú v čase trhu zavedené dopravné obmedzenia, vrátane zákazu parkovania a obmedzenia prejazdu. Na ulici začne platiť zákaz parkovania v piatok 21. 6. od 14:00, pre prejazd bude uzavretá od 16:00. Dopravná uzávera bude trvať do soboty 22. júna do polnoci. Následne dopravu opätovne spustia. 

Potrebné obmedzenia organizátori konzultujú s Oblastným dopravným inšpektorátom a komunikujú s prevádzkami. Myslia pritom aj na držiteľov a držiteľky parkovacích kariet. Tí dostanú včas pred podujatím možnosť náhradného parkovania.

Všetky informácie budú pravidelne aktualizované na webovej stránke www.trencin2026.sk/korzo a sociálnych médiách podujatia.

Prečo Palackého ulica?

Podľa Miroslavy Gúčikovej je ulica Palackého zaujímavá. Okrem historických budov sa môže popýšiť aj rôznorodými prevádzkami či významnými inštitúciami. Oproti vedľajšiemu Mierovému námestiu a centrálnej zóne je však v úzadí. 

„Napriek tomu, že ju denne stovky ľudí používajú na presun, len málo z nich tu skutočne chce tráviť svoj čas. Rozhodli sme sa na jeden deň otvoriť ulicu Palackého pre ľudí, aby každý mohol zažiť potenciál, ktorý v sebe skrýva. Korzo Palackého organizuje Trenčín 2026 spolu s podujatím Trenčín na korze, ktoré už takýmto spôsobom upriamilo pozornosť na Ulicu 1. mája,” doplnila PR manažérka.

Európske hlavné mesto kultúry Trenčín 2026 vytvorilo príležitosť pre dobrovoľníkov vo veku od 15 do 100 rokov. Zapojte sa do organizovania podujatia Korzo Palackého a podieľajte sa na jeho realizácii zvnútra. Ak chcete byť súčasťou dobrovoľníckeho programu, zaregistrujte sa cez formulár na stránke www.trencin2026.eu/dobro.

Pre viac informácií sa môžete zúčastniť aj na DOBROstretku, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 23. 5. 2024 o 17:00 v Kultúrno-kreatívnom centre Hviezda. Poskytne vám prehľad o benefitoch dobrovoľníctva v oblasti kultúry, možnostiach účasti na podujatí Korzo Palackého a ďalších príležitostiach na zapojenie sa do podujatí počas leta.


Ďalšie články
Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Ministerstvo obrany pod vedením Roberta Kaliňáka podalo trestné oznámenie na vládu Eduarda Hegera z dôvodu nezákonného darovania stíhačiek MiG-29. Bývalá vláda sa mala podľa oznámenia dopustiť rovno troch trestných činov v súvislosti s darovaním stíhačiek, a to zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku a sabotáže. Takto...
Mestu sa míňajú kapacity na stavanie nových parkovísk. Aká realita čaká šoférov v Trenčíne?

Mestu sa míňajú kapacity na stavanie nových parkovísk. Aká realita čaká šoférov v Trenčíne?

TRENČÍN – Statická doprava je jedným z kľúčových prvkov dopravného systému každého mesta. Efektívne riadenie parkovacích kapacít a regulácia parkovania predstavujú pre samosprávy veľkú výzvu. Ako sa darí Trenčínu? Mesto spravidla zaznamenáva najväčšie problémy s nedostatkom parkovacích miest na sídliskách postavených v 70. a 80....