Budujú napriek všetkým prekážkam. Čo chystá trenčianska nemocnica?

nursing-g4e289f0cb_1920 Aké projekty pripravuje Fakultná nemocnica Trenčín? Ilustračné foto: Pixabay

TRENČÍN – Financovanie zdravotníckych zariadení je na Slovensku dlhodobý, komplexný a v súčasnosti už, zdá sa, takmer neriešiteľný problém. Peniaze chýbajú doslova všade. Nejeden pacient musí za vyšetrením cestovať cez pol krajiny, lebo nemocnice ani ordinácie v mieste jeho bydliska prístrojom na vyšetrenie nedisponujú. Nejeden pacient sa stretol so situáciou, že aj keď nemocnica prístrojom na potrebné vyšetrenie disponovala, nemala vyškoleného pracovníka, ktorý by prístroj vedel použiť.

Problémy v zdravotníctve bude Trenčiansky Štandard naďalej mapovať a pravidelne o nich informovať.

Rekonštruujú napriek nepriaznivým podmienkam

Napriek poddimenzovaniu zdravotníctva sa vedenie Fakultnej nemocnice Trenčín (FNTN) snaží nemocnicu zmodernizovať.

https://trencin.standard.sk/7237/trencianska-nemocnica-ma-vynovene-priestory-videli-ste/

Trenčiansky Štandard nedávno informoval o čiastočnej prerábke chirurgického oddelenia. Rekonštrukcia chirurgického pavilónu je len začiatok rozsiahlejšej vízie. Spýtali sme sa riaditeľa a hovorkyne nemocnice na plány do budúcnosti.

„Aktuálne máme ukončenú výmenu podhľadov vo vestibule chirurgického pavilónu a v ambulantnej časti, táto prerábka bola financovaná z kapitálových výdavkov Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky (MZSR) v sume približne 200 000 eur a zahŕňala aj stavebné úpravy tzv. urgentného príjmu,“ ozrejmila hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

Výmena štyroch výťahov v chirurgickom pavilóne stála 226 000 eur. Nemocnica ju financovala čiastočne z vlastných prostriedkov a čiastočne z kapitálových výdavkov MZSR. 

„Máme za sebou kompletnú rekonštrukciu Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, vybudovanie nových skladových priestorov pre lekárenské oddelenie a OAIM, angiografický zákrokový sál, kardiologickú JIS,“ uviedla hovorkyňa.

Nemocnica podľa jej slov plánuje kompletnú rekonštrukciu traumatologických a ortopedických sál.

„V  prípade schválenia kapitálových výdavkov MZSR nás čaká kompletná rekonštrukcia chirurgickej jednotky intenzívnej starostlivosti,“ uzavrela Holecová.

Riaditeľ FNTN Tomáš Janík doplnil, že aktuálne prebieha výstavba nového výťahu v internistickom pavilóne, nové výťahy plánuju aj na oddelení neurológie a v bývalom geriatrickom pavilóne. Čo sa týka výstavby výťahov, práve prebieha súťaž na ich výmenu v rámci pediatrickej a internistickej kliniky. V súčasnoti prebieha tiež sfunkčnenie vchodu z Jesenského ulice, o ktorom sme písali v minulosti.

https://trencin.standard.sk/896/nemocnica-buduje-novy-vstup-i-parkovisko/

„Na stole je projekt na prerábku internistických priestorov – aj 3. a 4. poschodie danej budovy,“ ozrejmil Janík. Dodal, že práve sťahujú geriatrickú kliniku do nového pavilónu, aby aj túto budovu mohli pripraviť na lepší štandard.

„Tento víkend prebehne výmena trafostanice,“ menoval ďalej. „Vedľa nového vstupu z Jesenského ulice pripravujeme spustenie vlastného pracoviska magnetickej rezonancie, už sa dodáva prístroj najnovšej generácie.“ Sfunkčniť ho plánujú už v priebehu júla tohto roku. Toto pracovisko má fungovať v režime 24/7. „Pripravená je aj kompletná dokumentácia na prerobenie gynekologických sál na 3. poschodí a operačných sál v rámci ortopédie a traumatológie,“ dodal riaditeľ.

Neopomenul vytúžené, dlhoočakávané parkovisko pre 80 zamestnancov. V procese je aj výberové konanie na zhotoviteľa kyslíkovej stanice. Z dlhodobejšieho hľadiska nemocnica plánuje prerobiť neonatológiu a pediatriu. „Jedná sa o komplet prerobenie celého traktu až po fasádnu časť, balkóny a komplet vybavenie všetkých poschodí a výťahov.“ Rozpočet na tento projekt sa pohybuje v miliónoch eur. O 4,9 milióna FNTN požiadala eurofondy.

Podrobnejšie informácie k pripravovaným projektom poskytol riaditeľ FNTN v nižšie priložených videách:


Ďalšie články