Chcete sa podieľať na dobrej veci? Pomôžte opravovať hrad Beckov

331389777_728161842138116_8873411895553681252_n Pomôžte opravovať hrad Beckov. Foto: FB Hrad Beckov

BECKOV – V aktuálnej sezóne sa do obnovy obľúbenej kultúrnej pamiatky môžete zapojiť jednorazovo, príležitostne alebo pravidelne. 

Podľa Petra Pastiera, riaditeľa hradu, bol už v minulosti o túto aktivitu pomerne veľký záujem. No keďže značná časť stavebnej činnosti a údržby na hrade prebiehala cez týždeň, väčšina dobrovoľníkov nedokázala byť k dispozícii.

Tento rok však spustili iniciatívu s názvom Dobrovoľnícke soboty. „Aktuálne, keď je hrad počas týždňa pre verejnosť zatvorený, vieme pripraviť podmienky pre dobrovoľnícku činnosť každému, kto sa do piatka nahlási. Naši zamestnanci v súčasnosti riešia opravu dreveného schodiska na horný hrad. Ak dobrovoľník príde pomôcť, štandardne jeho zapojenie spočíva v pomocných prácach, teda nosenie materiálu, výkopové práce, upratovanie, natieranie, neskôr kosenie, hrabanie trávy a podobne,” vysvetlil Pastier. 

Pri systéme programov a podujatí na hrade Beckov, ktoré sa aktuálne konajú počas víkendov, je ale komplikované riešiť pravidelné dobrovoľnícke víkendy tak, ako je tomu na iných hradných zrúcaninách. Pastier má ale jasnú predstavu. „Vyčlení sa jedna sobota v mesiaci, tento termín sa dá na známosť verejnosti aj registrovaným dobrovoľníkom, a pripraví sa itinerár prác, ktoré by sa podľa počtu dobrovoľníkov dal zrealizovať. Samozrejme, je potrebné tieto aktivity v našom priestore zlúčiť aj s prebiehajúcim programom, čo však môže byť lákadlom aj pre dobrovoľníkov,” myslí si.

Ako však ďalej uviedol, v prvom rade je potrebné vytvoriť databázu potenciálnych záujemcov. Ak teda máte záujem o dobrovoľnícku prácu na hrade, ktorá je vhodná ako pre jednotlivcov, tak aj firmy, registrujte sa e-mailom na adrese [email protected]

Dobrovoľníkov však nehľadajú iba na práce spojené s údržbou a opravami hradu. „Veľa ľudí sa nám hlási aj ako nadšenci pre aktivity programové. Pomáhajú nám pri riešení animácií a niekedy aj pri nočných prehliadkach,” doplnil Pastier.


Ďalšie články