Zachovanie nemocníc v Trenčianskom kraji podporili desaťtisíce ľudí

20230626_132302 O zachovaní nemocníc v Trenčianskom kraji rokovali na ministerstve. Foto: TSK

TRENČÍN – Trenčianska župa spustila vo februári petičnú akciu za zaradenie Nemocnice s poliklinikou Myjava a Nemocnice na okraji mesta, n. o., Partizánske do siete nemocníc II. úrovne. Zástupcovia obidvoch nemocníc a náš župan Jaroslav Baška v pondelok odovzdali na Ministerstve zdravotníctva SR takmer 35-tisíc podpisov a rokovali s ministrom.

Obe nemocnice chcú zachovať aktuálny rozsah zdravotnej starostlivosti, čo tlmočili vedeniu ministerstva Elena Štefíková, riaditeľka NsP Myjava, aj Gabriel Krbúšik, riaditeľ Nemocnice na okraji mesta v Partizánskom. 

„Pre nás je hlavným argumentom geografická dostupnosť, ktorá bola jednou z podmienok pre tvorbu novej siete nemocníc. V prípade myjavskej nemocnice sa bavíme o kopaniciach, ťažko dostupnom teréne, kde len časť obyvateľstva disponuje automobilom, povedala riaditeľka myjavskej nemocnice s tým, že už v súčasnosti majú obyvatelia Trenčianskeho samosprávneho kraja problém s dostupnosťou akútnej zdravotnej starostlivosti predovšetkým v tých regiónoch, kde boli zrušené menšie nemocnice.

Ďalšími dôvodmi sú kapacitná priepustnosť nemocníc v kraji, ktoré zostanú zaradené v II. a III. úrovni, ale tiež negatívny demografický vývoj. Gabriel Krbúšik poukázal na skutočnosť, že lekári nebudú mať záujem pracovať v nemocniciach I. úrovne a bude problematické zabezpečiť personál do nemocníc určených pre následnú starostlivosť. „Obávam sa, že dožijú tí lekári, ktorí tu pracujú a noví k nám nebudú prichádzať,“ povedal.

„Som rád, že občania svojím podpisom vyjadrili svoj názor a žiadajú o preradenie oboch nemocníc do II. úrovne, ako aj o zachovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti v týchto nemocniciach v doterajšom rozsahu. Dnes sme odovzdali 34 809 podpisov, z toho viac ako 30-tisíc na papierových petičných hárkoch,“ vyhlásil župan Jaroslav Baška.

Zástupcovia ministerstva si argumenty vypočuli a žiadosťami sa budú zaoberať, pričom ich budú vyhodnocovať na základe aktuálnych parametrov.

Zdroj: TSK


Ďalšie články