Spustili hromadné asfaltovanie, za dva týždne opravia 20 úsekov

tsk-asfaltovanie Trenčiansky župan Jaroslav Baška na brífingu vysvetlil, prečo je v porovnaní s vlaňajškom objem opráv skromnejší. Foto: RV

TRENČÍN Aj toto leto bude na krajských cestách cítiť vôňu nového asfaltu. Kým však vo volebnom roku 2022 nechal Trenčiansky samosprávny kraj opraviť takmer 60 kilometrov ciest II. a III. triedy, v tohtoročnom rozpočte sa našli financie len pre cesty v celkovej dĺžke 18 kilometrov.

Tohtoročné práce na súvislých opravách ciest II. a III. triedy odštartovala trenčianska župa v okrese Nové Mesto nad Váhom, konkrétne na ceste II/507 medzi Hrádkom a Hôrkou nad Váhom. Trenčiansky župan Jaroslav Baška na brífingu vysvetlil, prečo je v porovnaní s vlaňajškom objem opráv skromnejší.

„Potrebovali sme dofinancovať eurofondové cesty II. triedy v Trenčianskom kraji, ktoré musíme dokončiť tento rok. Vyčlenili sme viac ako 8 miliónov na spolufinancovanie rekonštrukcií týchto ciest, na ktoré sa nám podarilo získať nenávratné finančné príspevky z Integrovaného regionálneho operačného programu,“ poznamenal Baška.

V krajskom rozpočte bolo na súvislé opravy ciest vyčlenených 3,5 milióna eur, vo verejnej súťaži, ktorú vyhrala firma Eurovia SK, sa podarilo časť tejto sumy ušetriť, pričom víťaz verejného obstarávania sa zaviazal zrealizovať všetky práce v priebehu štrnástich dní. „Dnes sme začali frézovať pôvodné asfaltové vrstvy na piatich z dvadsiatich úsekov a urobíme všetko pre to, aby sme termín, ktorý sme deklarovali vo verejnej súťaži, aj dodržali,“ vyhlásil šéf žilinského závodu spoločnosti Eurovia SK Ján Rybárik.

Rekonštrukcia sa dotkne 20 úsekov vo všetkých deviatich okresoch kraja, pričom najviac úsekov – po štyri – opravia v okresoch Nové Mesto nad Váhom a Považská Bystrica. V Novomestskom okrese sú to popri už spomínanom úseku medzi Hrádkom a Hôrkou nad Váhom v dĺžke 1,5 kilometra aj dva úseky v obci Moravské Lieskové o celkovej dĺžke takmer 3 kilometre a poldruhakilometrový úsek cesty medzi obcami Podolie a Kopanice.

V okrese Považská Bystrica položia nový asfalt na 500-metrovom úseku v obci Záskalie a na 600-metrovom úseku v obci Kostolec. Opravovať budú tiež krátky úsek cesty v Podvaží a 800-metrový úsek cesty medzi Pružinou a Briestenným.

Cestári budú pracovať na troch miestach v okrese Bánovce nad Bebravou, konkrétne medzi Zlatníkmi a Cimennou (130 metrov), Zlatníkmi a Malými Hostami (400 metrov) a Pravoticami a Rybanmi (1 000 metrov). V susednom okrese Partizánske opravia 1 200 metrov dlhý úsek cesty II/593 medzi okresným mestom Partizánske a obcou Brodzany.

Dva cestné úseky budú opravovať v okrese Prievidza, konkrétne v bojnickej mestskej časti Dubnica (465 metrov) a 1 150 metrov dlhý úsek cesty od križovatky s cestou I/9 po Nitrianske Sučany. Rovnako dva úseky cestári opravia v Trenčianskom okrese, konkrétne v Trenčianskych Miticiach (1 000 metrov) a obci Chocholná-Velčice (800 metrov).

V Ilavskom okrese vymenia asfalt na ceste z pohraničnej obce Červený Kameň po hranicu s Českou republikou v dĺžke 1 000 metrov a tiež na krátkom 250-metrovom úseku v obci Krivoklát. Nový povrch dostane tiež 920-metrový úsek cesty v Brezovej pod Bradlom (okres Myjava). Finančne najnáročnejšou bude oprava cesty III/1946 medzi Belušou a Mojtínom v okrese Púchov, kde vymenia asfalt na dvoch úsekoch s celkovou dĺžkou 2 200 metrov.


Ďalšie články