FOTO: Na Trenčianskom hrade pasovali za rytiera najsilnejšieho muža

DSC_0521 Tohtoročný titul si odniesol Dominik Ponocný. Foto: Rasťo Harakal

TRENČÍN – V piatok 8. septembra sa na Trenčianskom hrade konala tradičná silácka súťaž Meč Matúša Čáka. Na 24. ročníku bolo pre silákov pripravených 5 ťažkých disciplín. Najlepšie si s nimi poradil Čech Dominik Ponocný. Pódium doplnil ukrajinský silák Ivan Hryhorovský a tretí skončil Slovák Jakub Sandtner.

Meč Matúša Čáka má dlhoročnú históriou a patrí medzi najstaršie silácke súťaže v Európe. Pre súťažiacich bolo pripravených 5 disciplín. Silácke monštrá začali už ako obvykle s dvíhaním klady, potom prenášali 150-kilogramové kufre na vzdialenosť. Po dvoch disciplínach nasledovala prestávka, ktorú vyplnili rytieri zo známeho zoskupenia Wagus.

Nasledovali ďalšie disciplíny mŕtvy ťah s hrubšou osou, ktorý nahradil zvyčajný mŕtvy ťah automobilu. Pokračovalo sa držaním 150-kilogramového meča na čas. Na záver sa prehadzoval atlasový kameň o hmotnosti 150 kg.

Podujatie už ako tradične moderoval a komentoval Milan Gabrhel, ktorý všetkých pozval na budúcoročný jubilejný 25. ročník Meča Matúša Čáka. Ďalšie kolo európskeho pohára sa uskutoční v Maladinove.

Víťazstvo si odniesol Dominik Ponocný, ktorého po pretekoch pasovali za rytiera.

Celkové poradie súťaže Meč Matúša Čáka 2023

1. Dominik PONOCNÝ

2. Ivan HRYHOROVSKÝ

3. Jakub SANDTNER

4. Jaroslav MOCKOVČIAK

5. Radek ROSA


Ďalšie články