Šetrenie alebo záhadný predaj? Primátorka chce presunúť deti do sporných priestorov, nepomohla ani petícia

Snímka obrazovky 2023-09-21 o 12.10.33 Primátorka Macháčková chce materskú školu presunúť do sporných priestorov. Foto: Trenčiansky Štandard, TASR/AP

PRIEVIDZA – Mesto Prievidza je, zdá sa, pod tlakom svojho rozhodnutia. Plánovaný presun Materskej školy (MŠ) na Športovej ulici vyvolal vášnivé diskusie a nesúhlas nielen obyvateľov, ale aj niektorých mestských poslancov. Samospráva sa totiž pokúša preložiť MŠ do budovy Základnej školy (ZŠ) na Malonecpalskej ulici s cieľom ušetriť financie. Toto riešenie však vzbudilo viacero otázok a pochybností.

Do redakcie sme dostali e-mail od nespokojných obyvateľov, ktorí ostro spochybňujú zámer prievidzskej radnice v takom znení, v akom bol prednesený na mestskom zastupiteľstve. Hlavným argumentom radnice bol, okrem iného, aj zlý technický stav budovy na Športovej ulici. Mesto sa ešte pred časom vyjadrilo, že zrušením MŠ neplánujú znížiť celkový počet miest pre deti, iba ich presunú do iných priestorov. Tento krok je údajne motivovaný ekonomickými dôvodmi, pretože investícia do rekonštrukcie budovy na Športovej ulici by bola nákladná.

„Je to perfektný areál, pre deti je tam všetko, je to výborná lokalita. Stavia sa tam teraz veľa bytov, kde budú deti chodiť? Keby sa škôlka zrekonštruovala, zvýši sa i jej kapacita. Mesto je však už rozhodnuté,“ argumentovala na margo presunu MŠ na Športovej ulici mama tamojšieho školáka Paulína Hanusková.

Tvrdenie radnice verzus realita

Vážne obavy nad zámerným „ohýbaním reality” vyjadrili viacerí Prievidžania. Budova MŠ je totiž vykresľovaná ako objekt v katastrofálnom technickom stave, no podľa dvoch nemenovaných poslancov MÚ, ktorí sa na situáciu boli pozrieť osobne, tomu tak nie je.

Existujú tiež predpoklady, že sa budova MŠ stala predmetom záujmu istého pána Pišťáneka, ktorý je v okrese známy svojimi expanzívnymi stavebnými ambíciami. Podľa informácií, ktoré sme obdržali v e-maili, je tomuto zámeru pozitívne naklonená aj primátorka Prievidze Katarína Macháčková, existovať by tiež mala už aj kúpno-predajná zmluva. Tá sa však v Centrálnom registri zmlúv zatiaľ nenachádza. Primátorku sme v tejto súvislosti oslovili, do uzávierky sa ale nevyjadrila.

Predčasom ale k téme čo-to prezradila pre TASR. Vopred dohodnutý predaj objektu odmietla, snaží sa vraj robiť zodpovednú politiku. „Finančná situácia samospráv je zložitá a na budúci rok bude ešte horšia. Na to, aby sme sa na to pripravili a zvládli to, je potrebné robiť kroky už teraz,“ podotkla primátorka.

Zaujímavou súčasťou celej situácie je však fakt, že Macháčková si nechala zrekonštruovať svoju kanceláriu za viac ako 25-tisíc eur. Informoval nás o tom mestský poslanec Branislav Gigac. Tento kontrast medzi investíciou do kancelárie a plánmi na zrušenie MŠ vyvoláva otázky ohľadom priorít mesta.

„Proti zrušeniu Materskej školy na Ulici Športová vystupujem od začiatku. Mesto nemá reálny plán a deklaruje, že musí robiť takéto kroky, aby šetrilo. Ale ak by im išlo o šetrenie, neprerobí si primátorka kanceláriu za tisíce eur. Vediem jediný opozičný klub. Všetci sme chceli vyhovieť petícii obyvateľov proti zrušeniu škôlky (podpísalo ju 1 044 osôb, pozn. red.), ale väčšina poslancov rozhodla inak,” vysvetlil pre Trenčiansky Štandard Gigac.

Podľa Gigaca ale faktom zostáva to, že MŠ sa má presťahovať do horších priestorov, hoci vedenie mesta deklaruje, že ich zrekonštruujú. Z čoho, o tom už nehovoria. „Ak chce vedenie mesta šetriť, nech začne od seba. Nie na deťoch, vzdelávaní a budúcnosti nášho mesta,” doplnil poslanec.

Deti plánujú presťahovať do sporných priestorov

V mestskej časti Necpaly plánuje radnica vytvoriť štyri triedy MŠ, počíta i so zachovaním viacerých pracovných miest. Podľa fotografie, ktorú nám do redakcie zaslali nespokojní Prievidžania, má však budova ZŠ na Malonecpalskej ulici naozaj problém s nebezpečnými plesňami, ktoré môžu ohroziť zdravie detí, ale aj dospelých.

S touto skutočnosťou sme sa obrátili na Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prievidza so sídlom v Bojniciach. „​​Informáciami o sťahovaní iného školského zariadenia do budovy Základnej školy s materskou školou Malonecpalská ulica nedisponujeme. Ak máte dôkazy o hygienických nedostatkoch v budove ZŠ s MŠ Malonecpalská ul. Prievidza, odporúčam podať podnet, ktorý v našej kompetencii prešetríme,” uviedol RÚVZ.

Priestor na vyjadrenie sme dali aj riaditeľke ZŠ Malonecpalská Ľubomíre Holíkovej. Do dnešného dňa sme však žiadnu odpoveď nedostali.

Po zabezpečení potrebných procesov chce prievidzská radnica MŠ presťahovať k 30. júnu 2024, ak dôjde ku komplikáciám, tak v septembri 2025. Vyradením školy zo siete a jej premiestnením sa bude mestské zastupiteľstvo zaoberať na svojom októbrovom rokovaní.

Celá situácia však vyvoláva pochybnosti ohľadom zámerov samosprávy a dôkladného zhodnotenia všetkých možností. Vývoj budeme pozorne sledovať.


Ďalšie články