V TSK stúpol počet žiakov v systéme duálneho vzdelávania, klesla nezamestnanosť

Simulované voľby do NR SR na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne V TSK stúpol počet žiakov v systéme duálneho vzdelávania, klesla nezamestnanosť. Ilustračné foto: Radovan Stoklasa/TASR

TRENČÍN – V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) stúpol v minulom školskom roku počet stredoškolákov zapojených do systému duálneho vzdelávania a klesla miera nezamestnanosti absolventov stredných škôl.
        

Na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK študuje asi 85 percent stredoškolákov v TSK. V systéme duálneho vzdelávania študovalo v minulom školskom roku v TSK 1 390 žiakov, miera nezamestnanosti absolventov stredných škôl v TSK klesla z predminuloročných 4,5 na minuloročných 2,9 percenta. Na trhu práce sa najlepšie vedia uplatniť absolventi odborov praktická sestra, mechanik nastavovač a mechanik – mechatronik. Informoval o tom vedúci odboru školstva a kultúry Úradu TSK Richard Hančin.


        

Jedným z nástrojov zvyšovania atraktívnosti učebných odborov na stredných školách je aj krajské štipendium. „V uplynulom školskom roku kraj na štipendiách vyplatil celkovo 67 900 eur, v prvom polroku bolo štipendium vyplatené 134 prvákom v nedostatkových odboroch, v druhom polroku ich počet stúpol na 137,“ doplnil Hančin.

(tasr)


Ďalšie články