VIDEO: Unikátny hrad Uhrovec sa mení pred očami. Milujú ho turisti z celého sveta

hrad uhrovec 1200 x 633 Unikátna stredoveká ruina hrad Uhrovec prechádza obdobím rastu. Foto: Stanislav Vavro

UHROVSKÉ PODHRADIE – Národná kultúrna pamiatka hrad Uhrovec s famóznymi výhľadmi na celý bánovský región prechádza vďaka odbornému garantovi občianskemu združeniu hrad Uhrovec stavebnými premenami.

Hoci je rekonštruovaná zrúcanina v zruinovanom stave viac ako 150 rokov, po architektonickej stránke patrí k najhodnotnejším hradom Slovenska.

Má zachovanú neskororománsku kaplnku a veže, rozsiahly renesančný palác s mnohými architektonickými detailmi, krbmi, záchodmi, cisternami, ktoré sa na iných hradných zrúcaninách nezachovali.

Video: Rozhovor s predsedom o. z. hrad Uhrovec Vladimírom Žufom. Autor: Stanislav Vavro, Maycoo/ youtube.com

Po trojročnej rekonštrukcii hospodárskej budovy, ktorá je slovenským unikátom, pokračuje záchrana stredovekej ruiny vďaka obetavým dobrovoľníkom a odborníkom z oblasti ochrany pamiatok.

„V súčasnosti je naším hlavným cieľom zabezpečiť bezpečnosť na hlavnom jadre, kde sa návštevníci najviac koncentrujú. Preto sme najskôr začali rekonštruovať objekt rizolitu, ktorý bol dlhé roky veľkým strašiakom z hľadiska bezpečnosti,“ povedal počas rozhovoru pre Trenčiansky Štandard nový predseda občianskeho združenia hrad Uhrovec Vladimír Žufa.

Podľa neho bolo treba vykonať záchranárske práce aj na prístupovom schodisku, či vstupnej lávke do horného hradu.

„Kontinuálne pracujeme na južnom obvode hradného jadra, v ktorom je zakódované všetko – najstaršie romaniky (románske umenie) až po tie najmladšie renesančné prestavby, ktoré majú nesmierne kultúrne hodnoty,“ konštatoval odborník na hrady.

Rekonštrukčné práce vykonávajú v tejto časti hradu aj preto, že pod južným múrom vedie turistický chodník a z druhej strany je hradné nádvorie.

Neoddeliteľnou súčasťou zachovanej zrúcaniny je aj kastelán Pavel Pavlis, ktorý už dvanásť rokov poskytuje podporu pre nepretržitú obnovu tejto národnej kultúrnej pamiatky.

V poslednom čase mu v hradnej kuchyni „prischla“ nová funkcia kuchára, s ktorou sa veľmi rýchlo stotožnil. Na hradnom gulášiku si na rôznych akciách počas celej sezóny pochutnávajú návštevníci z takmer celého sveta.





Ďalšie články