Väzenie nie je hotel: Kde skončí transsexuál Kim, v mužskej alebo ženskej base?

DSC_0068 Kim Balážu dostal 19-ročný nepodmienečný trest. Foto: Rasťo Harakal

Krajský súd v Trenčíne v uplynulých dňoch rozhodol v právnej veci brutálneho útoku transsexuála Antona Baláža. Osobu známu pod prezývkou Kim poslal sudca odvolacieho súdu za mreže na 19 rokov za pokus o vraždu. Na sociálnych sieťach mnohých komentujúcich zaujíma v akom ústave na výkon trestu odňatia slobody bude Kim sedieť. V zariadení pre mužov alebo pre ženy?

Legendy o pestrom sexuálnom živote za mrežami nie sú ničím výnimočným a často ich živia tí, ktorí prežili za mrežami dlhšie obdobie. S väzňami pracuje aj renomovaná sexuologička a psychiatrička Danica Caisová, ktorá si nespomína zo svojej praxe na prípad podobný Kimovmu.

„Väznica nie je hotel, preto nie je možné, aby transsexuál bol sám v cele, určite bude umiestnený s viacerými spoluväzňami. Zneužívanie väznených osôb sa nedá vylúčiť, ale ak by sa niečo takéto prevalilo, hrozia za to vysoké tresty,” zdôrazňuje doktorka Caisová s tým, že žiadne verejné milenecké vzťahy, ako to často vidíme vo filmoch, nie sú za múrmi väznice možné. „Ak by som mala hovoriť o Kimovi, bude sa musieť so situáciou vysporiadať v prvom rade on sám. Trest je vysoký, predpokladám, že si ho odpyká buď v Ilave alebo v Leopoldove, to znamená v ústave s najprísnejším stupňom stráženia, čo bude určite mimoriadne náročné,” uviedla uznávaná lekárka.

K problematike sa vyjadrila aj hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská. „Väznené osoby sú umiestňované podľa pohlavia evidovaného v občianskom preukaze, respektíve v registri fyzických osôb. Ak je proces tranzície zavŕšený zmenou mena, rodného čísla, matričných a identifikačných dokumentov, väznená osoba je umiestnená do ústavu alebo jeho inej časti, ktorou profiláciou zodpovedá zmenenému pohlaviu.”

Podľa medializovaných informácií nie je zrejmé, či Kim prechádza tranzíciou. Kacvinská spresnila, že ZVJS nemôže zisťovať sexuálnu orientáciu väznených osôb. Uviedla ďalej, že ak príslušník či zamestnanec zboru zistí porušenie alebo hrozbu porušenia práva odsúdeného na bezpečný výkon väzby a výkon trestu alebo ak odsúdený takýto prípad oznámi, zbor vykoná nevyhnutné opatrenia na zabránenie takéhoto konania a oznámi prípad riaditeľovi ústavu alebo inému oprávnenému nadriadenému. „Rovnako je potrebné povedať, že počas umiestňovania väznených osôb sa prihliada aj na fyzické danosti a osobnostné vlastnosti, ak možno predpokladať, že bude zneužívaný inými väznenými osobami,” spresnila hovorkyňa.

Čo sa stalo? V septembri 2021 muž prezlečený za ženu zaútočil nožom na 17-ročnú tínedžerku. Bodal ju ako zmyslov zbavený s úmyslom dievča zabiť. Prestal až vtedy, keď sa čepeľ zlomila a ostala zapichnutá v tele poškodenej. O sile útoku a brutalite napovedá fakt, že úlomok noža museli vytiahnuť s kliešťami.

Nielen súd, ale aj verejnosť prekvapilo správanie útočníka na prvom pojednávaní, kde sa rozhodovalo o vzatí Kima do väzby. Ten svoj skutok zľahčoval a neprejavil ani štipku ľútosti nad tým, čo urobil.

Daniela Pirschelová


Ďalšie články