Kauza Fatima ide pred súd. Objaví sa tentoraz Monika Jankovská na pojednávaní?

Súdy: Proces s Monikou J. v kauze Fatima odročili na september Monika Jankovská. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

TRENČÍN – Na žilinskom okresnom súde by sa mal začať vo štvrtok 2. novembra súdny proces, v ktorom čelí obžalobe bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Spolu s ňou sú v kauze Fatima obvinení aj jej svat Peter Vasko a bývalý funkcionár Národnej kriminálnej agentúry Róbert Krajmer.

Zásadná otázka znie, či sa Monika Jankovská ukáže na verejnosti alebo – tak ako doteraz vo väčšine prípadov – sa z účasti na pojednávaní zo zdravotných dôvodov ospravedlní.


V úlohe poškodeného a zároveň svedka vystupuje v kauze Fatima Michal Vida, ktorý podľa vlastných slov menil svoje výpovede po tom, čo sa mu dlhoročným väzením vyhrážali Jankovská so svojím svatom. Aj preto obaja čelia obvineniu zo zločinu vydierania.

Kauzu začali pojednávať ešte vlani na jeseň na Okresnom súde v Trnave, pričom senát po úvodnom prednesení obžaloby začal vykonávať aj dokazovanie. To však platilo len do chvíle, keď Ústavný súd vyhovel Jankovskej sťažnosti o porušení jej práv pri rozhodnutí o presunutí trestnej veci z trenčianskeho na trnavský okresný súd. Na základe nového rozhodnutia Najvyššieho súdu SR bola vec pridelená žilinskému súdu a dokazovanie tak bude musieť byť vykonané odznovu.

Súdny proces sa mal začať už koncom septembra. Pojednávacia miestnosť sa síce naplnila, ale sudkyňa musela pojednávanie aj tak odročiť. Foto: RV


Žilinská sudkyňa Michaela Glembová po pridelení veci vytýčila na jesenné mesiace hneď tri pojednávania, pričom prvé z nich bolo ohlásené na 28. septembra. Z trojice obvinených však do Žiliny prišiel len Róbert Krajmer so svojím advokátom Marekom Parom. Monika Jankovská sa síce nedostavila, ale svoju neúčasť prostredníctvom obhajcu Petra Erdösa ospravedlnila s tým, že súhlasila s pojednávaním v jej neprítomnosti. V pojednávacej miestnosti ale chýbal Peter Vasko a nemal v nej ani svoje právne zastúpenie.


Vasko sa síce deň pred pojednávaním z účasti ospravedlnil, avšak podľa Glembovej tak urobil nedostatočne. „Z vyjadrenia ošetrujúceho lekára totiž nie je zrejmé, či mu zdravotný stav neumožňuje účasť na hlavnom pojednávaní bez ohrozenia života alebo závažného zhoršenia zdravotného stavu,“ skonštatovala sudkyňa s tým, že Vaskovi uložila poriadkovú pokutu vo výške 800 eur. Navyše ten písomne oznámil svoje rozhodnutie zmeniť obhajcu, keď si namiesto Jiřího Kučeru zvolil Michala Ellingera. A keďže ten v zmysle Trestného poriadku musí mať garantovanú dostatočnú dobu na prípravu, sudkyni nezostávalo nič iné, len pojednávanie odročiť na 2. novembra.


Jankovskej obhajca Peter Erdös sa bezprostredne po odročení nevyjadril k tomu, či sa jeho klientka na novembrové pojednávanie dostaví alebo sa z neho zo zdravotných dôvodov opäť ospravedlní. Aj naďalej však trvá na tom, že obžaloba voči nej nemala byť podaná. „Vo svojom stanovisku budem prezentovať veľmi dôležité argumenty k obžalobe hneď po tom, ako bude prednesená. Už viackrát som prezentoval, že táto obžaloba nemala byť nikdy podaná, pretože mojej klientke nebolo umožnené vykonávať jej práva obvinenej v prípravnom konaní. Najdôležitejšie je, že jej nebolo umožnené ani sa oboznámiť s výsledkami vyšetrovania,“ skonštatoval Erdös.


Doplnil, že v rámci svojho stanoviska mieni poukázať na ďalšie dôležité skutočnosti a dôkazy, ktoré tvoria súdny spis. „Kým nebude prednesená obžaloba, nebudem ich prezentovať, ale tieto dôkazy sú založené v súdnom spise. Sú nové a vyplýva z nich, že svedok Vida klame, a to čo uvádza, sa nikdy nestalo, respektíve to nespáchala moja klientka,“ dodal Erdös.

Pripomeňme ešte, že v kauze Fatima padol tento rok jeden neprávoplatný rozsudok. Okresný súd v Trenčíne uznal Petra Vaska vinným z toho, že násilím prinútil podnikateľa Ondreja Janíčka prepísať bar Fatima pod Trenčianskym hradom na mafiánskeho bossa Petra Čongrádyho. Podľa Janíčka mal peňažný výnos z prevodu baru ísť bývalej štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti. Súd odsúdil Vaska na trest odňatia slobody v dĺžke 15 rokov, obhajca obžalovaného sa voči rozsudku hneď na mieste odvolal, a tak vo veci bude rozhodovať krajský súd.


Ďalšie články