Talentovaný výtvarník vystavuje svoje diela. Odhalil aj vzácny obraz

1 Autor výstavy Martin Prno. Foto: František Peťko

DUBNICA NAD VÁHOM – Všetko je raz po prvýkrát. Bolo to tak aj s vernisážou talentovaného výtvarníka Martina Prna z Dubnice n. V., ktorá sa uskutočnila pred pár dňami v reštaurácii Čarovná Špajza.

V úvode vernisáže zahralo hudobné duo zo ZUŠ v Dubnici n. V. (Lucia Peťková a Filip Siekel) skladbu z filmu Titanic, čo autora výstavy príjemne prekvapilo a naladilo na správnu vlnu. Je to totiž jeho obľúbená loď aj obľúbený film.

Martin Prno vo svojom príhovore privítal hostí a poďakoval sa všetkým, osobitne svojim rodičom, pričom otcovi poslal pozdrav do neba.

„Keď som bol malý, tak ma zaujal v jednej knižke obrázok lode Normandie. Keďže však knižka nebola moja, chcel som z nej mať aspoň kresbu. No vtedy som ešte nevedel dobre kresliť a už vôbec som nemal sebavedomie na reprodukciu takého obrázka,“ povedal v prvej časti príhovoru Prno.

„Preto som požiadal svojho otca, aby mi ju nakreslil. Môj otec mi bol veľkým vzorom, tak ako jeho kresby, tak aj jeho život mi bol príkladom. Veľmi si vážim jeho podporu a ochotu urobiť pre mňa čokoľvek. Ďakujem mu za všetko, čo ma naučil, čo pre mňa znamenal a čím ma podporil. Verím, že keby tu dnes stál pri mne, tak by bol spokojný a šťastný, že tu môžem prezentovať svoje diela. Veľmi ďakujem aj svojej mame, ktorá ma celý život podporuje a ktorá tu je so mnou,“ povedal autor výstavy.

Následne odhalil jeden svoj vzácny obraz (svadobný portrét svojich rodičov), určený len na túto výnimočnú príležitosť. Postaral sa tak o jeden z vrcholov večera.

„Odmalička rád kreslím, k čomu ma viedli moji rodičia, ktorí ma neskôr zapísali na výtvarnú výchovu, kde som chodil osem rokov. Potom som kreslil na strednej aj vysokej škole a ostalo mi to ako moje celoživotné hobby. Na tejto výstave vystavujem obrazy z viacerých tém. Milujem lode, architektúru, preto sú napríklad súčasťou tejto mojej výstavy tri osobné parníky aj futuristické mesto, ako aj portrét mojej obľúbenej herečky Kate Winslet v úlohe Rose z filmu Titanic. Určite chcem pokračovať v kreslení. Hlavne to, čo ma baví,“ uviedol Prno v rozhovore s moderátorom.

Vernisáž dopadla na výbornú, spokojní boli aj pozvaní hostia. Priestory Čarovnej Špajzy teraz zdobí 11 originálnych diel Martina Prna, pričom výstava potrvá do Vianoc 2023. Príďte si pozrieť obrazy aj vy. Je to pastva pre oči. Viac svojich diel má na: https://www.instagram.com/martincityart/

Mimochodom, M. Prno už začal kresliť ďalšie obrazy, ktoré budú rovnako precízne a krásne.


Ďalšie články