Trenčianska pôrodnica čelí kritike: Rodičky sa sťažujú na praktiky personálu

4-4c76ab829fe9fbe548742486ea2863587fb14050 Trenčianska pôrodnica čelí kritike. Ilustračná foto. Zdroj: Pavol Ďurčo/TASR

TRENČÍN – V diskusiách na sociálnych sieťach v poslednom čase narastá kritika týkajúca sa skúseností žien s trenčianskou pôrodníckou klinikou. Rodičky v nich ostro zdôrazňujú rozpor medzi oficiálnymi deklaráciami a ich vlastnými skúsenosťami. Názory sú rozmanité a otázky týkajúce sa kvality pôrodníckej starostlivosti zostávajú otvorené. Aká je teda realita?

Pôrod je pre ženy bezpochyby jedným z najkomplexnejších a silne transformačných životných zážitkov, ktorý mení ich pohľad na seba, svoje telo a materskú rolu. Je preto dôležité, aby ženy, ktoré sa naň pripravujú, mali podporu a dostatočné informácie, ktoré im pomôžu porozumieť tomuto procesu a lepšie sa s ním vyrovnať.

Pôrodnica v Trenčíne, oficiálne Gynekologicko-pôrodnícka klinika FN Trenčín, ktorá v ostatných rokoch získala opakované ocenenia v podobe titulu Najlepšia pôrodnica na Slovensku, vo svojich oficiálnych vyhláseniach deklaruje, že sa rodičkám snaží vychádzať v ústrety.

Budúcim mamičkám okrem iného ponúkajú možnosť predpôrodnej prípravy, ktorá zahŕňa stretnutia s vrchnou sestrou neonatológie, lekárkou pôrodnice či pôrodnou asistentkou, ale aj pravidelné prehliadky kliniky. Na svojej webovej stránke majú tiež zverejnený vlastný pôrodný plán. Ak teda máte iné pôrodné priania, podľa uvedených informácií si ich môžete prejsť s lekármi na ambulancii fyziologickej gravidity.

Samozrejme, každý pôrod je jedinečný, a preto sa skúsenosti žien môžu výrazne líšiť. V ostatných týždňoch sa však v diskusiách na sociálnej sieti množia nie príliš lichotivé vyjadrenia práve na trenčiansku pôrodnicu, ktorej mnohé ženy vyčítajú nerešpektujúci prístup k rodičkám.

Kritické obvinenia

„Povedali mi, nech si urobím pôrodný plán, no nebolo ho komu dať, keďže sa služby striedajú. A že si môžete vybrať polohu? Tri mesiace pred pôrodom sa usmejú a povedia, jasné, vyberiete si polohu. Realita je však taká, že v deň pôrodu vás budú presviedčať, že ak nebudete rodiť na chrbte, tak to nezvládnete. Počas obhliadky vám ukážu napríklad miestnosť s vaňou, sprchou a toaletou a presvedčia vás, že každá porôdná miestnosť je takto vybavená, že majú aj muzikoterapiu, žinenky atď. Mňa šupli do izby bez sociálneho zariadenia. Keď som sa pýtala na vaňu, zrazu mi povedali, že kto by to stíhal dezinfikovať a že bežne tam skladujú fitlopty. Bola som obviňovaná ešte aj z toho, že sa prechádzam a sedím na fitlopte, že si hľadám úľavové polohy,” opísala svoju skúsenosť pani Lucia G.

V kritike však pokračovala aj ďalej. Personál podľa vlastných slov žiadala o bonding (kontakt bábätka s matkou koža na kožu ihneď po pôrode – pozn. red.) a dotepanie pupočníka. Podľa mnohých odborníkov sú totiž minúty po pôrode veľmi dôležité. Prebieha vtedy proces, kedy sa medzi matkou a dieťaťom zakladajú emočné väzby.

„Realita ale bola taká, že odstrihli bordový pupočník sekundu po narodení, vychmatli dieťa, zobrali do inej miestnosti, mužovi treskli dverami pred nosom, dieťa priniesli v perinke na 1 minútu, aby sme si urobili fotku a odniesli ho. Späť mi ho priniesli po 4 hodinách! Dokonca som si od jednej sestry, ktorú ostatné mamičky prezývali bacharka, vypočula, že nemám chodiť za mojím dieťaťom, pretože mu svojou prítomnosťou škodím. A veľa iného a drsnejšieho sa tam dialo. Neverila som tomu, keď ma na to ženy upozorňovali,” rozhorčovala sa pani Lucia, ktorá spochybnila aj voľbu pôrodných polôh, ktorú pôrodnica poskytuje.

Podľa informácií na webovej stránke pôrodnice sú totiž akceptované a podporované rôzne polohy v II. dobe pôrodnej a voľný pohyb v I. dobe pôrodnej. Rodiť môžete v polosede, v polohe na boku, na chrbte alebo na štyroch končatinách. K využitiu týchto polôh majú inšpirovať aj ich zobrazenia, ktoré nájdete na každom pôrodnom boxe, na oddeleniach kliniky aj v ambulantnej časti.

„Tie obrázky rôznych polôh na stenách sú len primárov výmysel. Tak sa rodí možno v Amerike, tu si aj tak väčšina žien zvolí polohu na chrbte. Popravde, nezvolí, ale svojím nátlakom žene inú možnosť ani nedajú. Ich postupy a prístup majú od prirodzeného pôrodu veľmi ďaleko. A netreba si zamieňať pojem ‚prirodzený’ a ‚vaginálny’ pôrod, pretože v Trenčíne ide hlavne o ten vaginálny z dôvodu štatistiky a snahy o prvenstvo na Slovensku. A k tomu prispôsobujú všetky postupy, pôrody vyvolávajú, urýchľujú a podávajú neucelené informácie,” doplnila pani Lucia.

Klame pôrodnica verejnosť?

Jej slová potvrdila aj Lucia B., ktorá v trenčianskej pôrodnici rodičky často sprevádza. Ak vraj pôrod nie je naozaj rýchly, tak druhá doba pôrodná býva plná zásahov a nerešpektu voči pôrodnému procesu. „Naozaj by som neverila, keby som to nezažila. Odpoveď z ich strany znela, že vedia o mnohých problémoch, no žiaľ, personál sa vymeniť nedá a sú radi, že tam vôbec nejaké sestry majú. Vymenili aspoň primára na novorodeneckom, no z môjho pohľadu to je stále veľmi málo, vzhľadom na situáciu a správanie sa personálu. Najhoršie je, že klamú verejnosť a šíria o sebe mienku, ktorá sa nezakladá na pravde,” myslí si.

Jana D. rodila v Trenčíne trikrát. Aj ona však na pôrody nespomína pozitívne. „Pôrodný plán som mala aj ja, majú to tak krásne na stránke napísané. No nič z toho aj tak nerešpektovali,” opísala na sociálnej sieti.

Ďalšia komentujúca Lucia G. rodila v Trenčíne pred 2 rokmi. Okrem pôrodného plánu si vopred vytlačila aj informovaný súhlas, ktorý majú na stránke a vyškrtala a prepísala v ňom veci, s ktorými nebola stotožnená. Rodičky na to majú právo, informovaný súhlas totiž nie je jednostranná záležitosť a nemusí mať formu, ktorú pôrodnica navrhne. Súhlasiť či nesúhlasiť môžete jednoducho s čímkoľvek.

„Veľmi mi záležalo na nulovej separácii, teda žiadne odnášanie dieťatka na vyšetrenia či umývanie do inej miestnosti, lebo tam mávajú nachystanú striekačku s dokrmom, ktorú bábätku šupnú do úst vraj na upokojenie. Takisto som žiadala nepretržitý kontakt koža na kožu počas prevozu na izbu a následne aj na izbe. Pupočník som požadovala dotepať, čo som niekoľkokrát zdôraznila aj na sále. Všetko uvedené mi ofrflali, vyvíjali nátlak, no nakoniec to bolo zrealizované, lebo poučená z prvého pôrodu som už bola na to pripravená a stála som si za svojím. Do nemoty som im opakovala, že ja som zodpovedná za svoje dieťa, som zákonný zástupca, toto je moje rozhodnutie a kľudne vám to podpíšem,” uviedla v diskusii pani Lucia.

Nemocnica sa bráni

O vyjadrenie k nelichotivým komentárom sme požiadali aj nemocnicu, ktorá sociálne siete označila ako miesto, kde sa verejne vyjadrujú názory a skúsenosti osôb v pozitívnom a rovnako negatívnom svetle. „Vzhľadom na to, že ide o platformu, ktorá umožňuje vyjadriť svoj názor anonymne alebo s falošnou identitou, je možné predpokladať, že tu bude vyjadrený aj názor s cieľom poškodenia dobrého mena konkrétnej osoby, respektíve organizácie. V takomto prípade je náročné až nemožné sa obhájiť alebo vyvrátiť negatívne tvrdenie,” povedala pre Trenčiansky Štandard Martina Holecová, hovorkyňa FN Trenčín.

Ako ďalej uviedla, cieľom celého kolektívu Gynekologicko-pôrodníckej kliniky FN Trenčín je priviesť na svet dieťa s dôrazom na jeho bezpečie, aj bezpečnosť matky a popritom zohľadniť jej požiadavky na priebeh pôrodu. „Pôrodnícky tím plne rešpektuje pôrodný plán a iné požiadavky rodičky. Pôrod je však natoľko nepredvídateľný proces, že v momente náznaku ohrozenia zdravia rodičky alebo dieťaťa je každý ďalší krok v gescii pôrodníka. Veľmi nás mrzí každý negatívny komentár, avšak na našu gynekologicko-pôrodnícku kliniku nám zároveň chodí množstvo poďakovaní, či už formou mailu, alebo pozitívneho komentára na FB/instagrame,” doplnila Holecová.

Aké sú vaše skúsenosti s Gynekologicko-pôrodníckou klinikou FN Trenčín?


Ďalšie články