Majetkové priznania Rybníčka aj Bašku: O koľko si prilepšili politici nášho kraja?

Mestá sa môžu zapoji do 4. roèníka národného ocenenia Enviromesto 2023 Na snímke Richard Rybníček. Foto: TASR/Dano Veselský

TRENČÍN – Pozreli sme sa na majetkové priznania štyroch výrazných osobností komunálnej politiky nášho kraja za rok 2022. Poskytujú transparentný obraz majetkových a finančných pomerov, vrátane príjmov verejných funkcionárov, zamestnaní a vlastníctva.

Jaroslav Baška

Jaroslav Baška vykonáva verejnú funkciu poslanca Národnej rady SR a predsedu trenčianskeho vyššieho územného celku. Predtým pracoval v spoločnosti Continental Matador Rubber, s. r. o., odkiaľ bol dlhodobo plne uvoľnený na výkon verejnej funkcie podľa Zákonníka práce. Z výkonu verejnej funkcie mal v roku 2022 príjem vo výške 46 997 eur, z iných zdrojov nemal žiadne príjmy.

Baška zarobil spomedzi ostatných županov najmenej, a to približne až o 20-tisíc eur. Najlepšie zarábajúcim županom je predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, ktorý si v roku 2022 prilepšil o viac ako 67-tisíc eur.

Predseda TSK má dva hypotekárne úvery, ktoré čerpá od rokov 2008 a 2010, oba s BSM podielom (bezpodielové spoluvlastníctvo manželov). V zásade platí, že do BSM patrí všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a zároveň to počas existencie manželstva niektorý z manželov nadobudol. Okrem toho vlastní byt a garáž v bratislavskom Ružinove a tiež rodinný dom, ornú pôdu, zastavané plochy a garáž v Dohňanoch, kde v súčasnosti býva.

Richard Rybníček

Richard Rybníček vykonáva verejnú funkciu primátora mesta Trenčín, okrem toho je tiež splnomocnencom občianskeho združenia Náš Trenčín, členom správnej rady Kreatívny inštitút Trenčín, n. o., prezident Únie miest Slovenska a predseda predstavenstva spoločnosti Trenčianske vodárne a kanalizácie.

Z výkonu verejnej funkcie si na svoje konto pripísal príjmy vo výške 87 546 eur, mimo výkonu verejnej funkcie získal ďalších 12-tisíc eur. Rybníček poberá najvyššiu možnú sumu primátorského platu. Donedávna mu na účet prichádzalo približne 6 860 eur. Po jeho opätovnom zvolení do funkcie vlani na jeseň mu mestskí poslanci odsúhlasili maximálne 60-percentné navýšenie. Po novom tak mesačne zarobí v hrubom 7 386 eur.

Hovorkyňa mesta Erika Ságová tento krok odôvodňovala ešte v novembri 2022 náročnosťou štvrtého volebného obdobia. „Predpokladáme, že v ňom dôjde k realizácii strategických projektov mesta v objeme niekoľko desiatok miliónov eur. Potrebné bude riešiť aj pokračujúcu energetickú krízu a radnica sa bude zároveň pripravovať na rok 2026, kedy bude Trenčín Európskym hlavným mestom kultúry,” spresnila.

Richard Rybníček vlastní v Trenčíne rodinný dom s dvorom a záhradou s podielom 1/1, no má aj podiely na pozemkoch parcely „C“ v zastavanom území s podielom 1/24.

Od rokov 2015 a 2019 čerpá dva hypotekárne úvery. Primátor, rovnako ako župan, nemá vlastné auto.

Karol Janas

Multifunkcionárom s tromi funkciami vo verejnej správe sa po tohtoročných parlamentných voľbách stal Karol Janas, ktorý je aktuálne nielen primátorom Považskej Bystrice, ale aj poslancom Trenčianskeho samosprávneho kraja a poslancom Národnej rady SR.

Okrem toho je tiež predsedom dozornej rady Považská vodárenská spoločnosť, a. s. (PVS), členom valného zhromaždenia PVS, zhromaždenia Dopravný podnik mesta Považská Bystrica, s. r. o., MTS, s. r. o. Považská Bystrica, Mestské športové kluby Považská Bystrica, s. r. o., a Mestské lesy Považská Bystrica, s. r. o., predsedom základnej organizácie SZPB (Slovenský zväz protifašistických bojovníkov), predsedom oblastného výboru SZPB, s. r. o. Považská Bystrica, členom komisie pre financie, rozpočet a investície TSK a členom rady predsedov komisií TSK.

Z výkonu verejnej funkcie získal v roku 2022 príjem vo výške 71 578 eur, ďalších 34 087 eur pochádza z iných príjmov.

Karol Janas vlastní v katastrálnom území Považskej Bystrice trojizbový byt v bytovom dome, rodinný dom, dvojgaráž a zastavané plochy. Všetko s BSM (bezpodielové spoluvlastníctvo manželov).

Jazdí na osobných automobiloch značky Škoda a KIA a priznal tiež úspory v banke s podielom 1/1 BSM.

Jozef Habánik

Rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka Jozef Habánik, ktorý, rovnako ako Jaroslav Baška, pôsobil v Národnej rade SR aj vo volebnom období 2020 až 2023, bez problémov obhájil svoj poslanecký mandát aj v tomto roku.

Okrem toho je tiež členom správnej rady Euroregión Bíle-Biele Karpaty, predsedom dozornej rady Kreatívny inštitút Trenčín, n. o., poslancom Zastupiteľstva TSK a predsedom združenia Región Biele Karpaty.

Z výkonu verejnej funkcie získal príjem vo výške 40 236 eur, ďalších 67 136 eur pochádza z iných príjmov.

Habánik vlastní v katastrálnom území Trenčína byt, tri garáže a niekoľko zastavaných plôch, vozí sa na osobnom automobile značky Volkswagen s rokom výroby 2019, priznal tiež termínovaný vklad s podielom 1/1 a stavebné sporenie s podielom 1/1.


Ďalšie články