VIDEO: Rokovanie vlády v Trenčíne sa skončilo. Štát podporí kľúčové projekty v našom regióne

WhatsApp-Image-2023-12-12-at-10.31.27-2 Rokovanie vlády v Trenčíne. Foto: Rasťo Harakal

TRENČÍN – Úvodné výjazdové rokovanie vlády sa koná dnes v priestoroch zrekonštruovaného Gastrocentra, ktoré pri tejto príležitosti slávnostne otvorili. Sledujte nás, prinášame vám aktuálne informácie z rokovania.

15:00 Vláda ukončila dnešné výjazdové rokovanie v Trenčíne, zástupcovia jednotlivých rezortov odišli na dohodnuté stretnutia. O ich výsledkoch vás budeme informovať.

14:00 Štát podporí aj projekt Trenčín 2026 – Európske hlavné mesto kultúry dotáciou vo výške až 34 miliónov eur.

13:40 Robert Fico na tlačovej konferencii po skončení rokovaní oznámil, že k 31. 12. 2023 definitívne skončí ťažba hnedého uhlia. Bane na hornej Nitre zatvoria. Podľa slov predsedu vlády sa predchádzajúca vládna garnitúra o problémy baní na hornej Nitre absolútne nezaujímala.

Zdroj: Rasťo Harakal

13:25 Vláda vyplatí obciam a mestám 60 miliónov eur do konca kalenárneho roka 2023. Hovorí Jozef Božik, predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Predseda združenia miest a obcí Slovenska a primátor Partizánskeho Jozef Božik. Zdroj: Rasťo Harakal

13:15 Vláda schválila ďalší bod rokovania. Ten zahŕňa návrhy na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti nášho kraja. Okrem iného napríklad ukladá ministrovi investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, podpredsedníčke vlády a ministerke hospodárstva prijať účinné opatrenia na zásadné zrýchlenie procesu transformácie uhoľného regiónu horná Nitra, ministrovi dopravy ukladá v rámci rekonštrukcie cesty I/9 v úseku „Chocholná – Mníchova Lehota“ preveriť možnosti rozšírenia 2 mostných objektov v katastri obce Veľké Bierovce za účelom vytvorenia bezpečného chodníka pre peších a cyklistov či zapracovať do grafikonu osobnej vlakovej dopravy platného pre obdobie 2024/2025 v spolupráci so Zlínskym krajom a Trenčianskym samosprávnym krajom znovuobnovenie regionálnej  prevádzky na trati Púchov – Horní Lideč, v súlade s finančnými možnosťami rozpočtu verejnej správy a mnohé ďalšie.

12:00 Vláda v rámci Trenčianskeho kraja podporí 180 projektov, ktorým odklepla finančnú injekciu vo výške 2 100 416 eur.

Vpravo Juraj Blanár, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Zdroj: Rasťo Harakal

11:00 Vláda SR schválila návrh rozpočtového plánu Slovenskej republiky na rok 2024 predložený ministrom financií Ladislavom Kamenickým. Posúdiť ho však ešte musia v parlamente. Najviac financií by malo ísť do zdravotníctva, školstva, ale aj do obrany. Historicky prvýkrát schválil štátny rozpočet mimo Bratislavu.

10:40 Členovia vlády prerokujú analýzu sociálno-ekonomickej situácie Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a návrhy na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti. Detaily analýzy zatiaľ nie sú známe a materiál bude k dispozícii dodatočne. Neoficiálne sa hovorí predovšetkým o podpore dostavby regionálnej hokejovej akadémie v Trenčíne, keďže TSK za ministrovania Igora Matoviča musela vrátiť ministerstvu financií schválenú dotáciu pre nedodržanie časových lehôt.

Na vládne rokovanie boli pozvaní vybraní zástupcovia samosprávy a samosprávnych združení, nechýbajú ani vrcholní predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska Jozef Božik a Richard Rybníček. Prizvaný bol aj Richard Pavlikovský zo Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Zástupcovia trenčianskej samosprávy a samosprávnych združení. Zdroj: Rasťo Harakal

10:30 Vláda SR svojím prvým výjazdovým rokovaním v Trenčíne začína napĺňať záväzok z Programového vyhlásenia organizovať výjazdové rokovania vlády v pravidelných dvojmesačných intervaloch. Nadviazať tak chce na pozitívne skúsenosti s rokovaniami v regiónoch z obdobia do roku 2020 za účelom prehlbovania územnej súdržnosti spoločnosti.

Zľava: Robert Kaliňák, Robert Fico, Denisa Saková. Zdroj: Rasťo Harakal

10:20 Predseda vlády SR Robert Fico spolu s predsedom TSK Jaroslavom Baškom a ministrami Tomášom Druckerom a Richardom Rašim slávnostne prestrihli pásku na zrekonštruovanom Gastrocentre. Budova je tak po mesiacoch stavebných prác oficiálne otvorená.

Zľava: Jaroslav Baška, Tomáš Drucker, Robert Fico, Richard Raši. Zdroj: Rasťo Harakal
Zdroj: Rasťo Harakal

10:10 Svoje zastúpenie majú v Trenčíne aj rezorty práce, sociálnych vecí a rodiny či zdravotníctva. Dorazil minister Erik Tomáš a ministerka Zuzana Dolinková.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Zdroj: Rasťo Harakal
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Zdroj: Rasťo Harakal

10:08 Na rokovania bol prizvaný aj Jozef Habánik, rektor Trenčianskej univerzity A. Dubčeka, poslanec NR SR a poslanec Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja.

10:04 Dorazila aj ministerka kultúry Martina Šimkovičová.

Zdroj: Rasťo Harakal

Počas prvého výjazdového rokovania vlády sa ministri budú zaoberať aktuálnou situáciou v regióne. Na mieste sa už nachádza štátna tajomníčka rezortu vnútra Lucia Kurilovská, štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti Pavol Gašpar, ale aj minister obrany Robert Kaliňák spolu s ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou.

(sita, deh)


Ďalšie články