VIDEO: Partizánske schválilo nový rozpočet. Čaká nás zložité obdobie, tvrdí primátor Božik

Jozef Bozik_titulna Partizánske – Radnica bude hospodáriť s prebytkom, rozhodli o tom mestskí poslanci, keď schválili rozpočet na rok 2024, s výhľadom do roku 2026.

PARTIZÁNSKE – Radnica bude hospodáriť s prebytkom, rozhodli o tom mestskí poslanci, keď schválili rozpočet na rok 2024, s výhľadom do roku 2026.

Budúcoročný rozpočet sa podľa primátora mesta Partizánske Jozefa Božika tvoril ťažko.

Celkové príjmy mesta by mali v budúcom roku dosiahnuť 26 242 361,57 eura, celkové výdavky naplánovala radnica v objeme 26 229 469,71 eura. Rozdiel tak predstavuje 12 891,86 eura.

„Čaká nás zložité obdobie, pretože štát bude musieť konsolidovať verejné financie nielen pre rok 2024, ale aj v nasledujúcich rokoch,“ uviedol primátor mesta Partizánske Jozef Božik počas prejednávania zákona roka.

Videoreportáž z rokovania Mestského zastupiteľstva v Partizánskom. Zdroj: Stanislav Vavro

Nezabudol pripomenúť, že minulá vláda zobrala všetkým samosprávam obrovský balík peňazí potrebných na zabezpečenie požadovanej kvality služieb pre svojich obyvateľov.

„Tak ako aj ostatné samosprávy, aj my sme museli rozpočet okresávať na kosť, ktorý bol naviac podhodnotený vo výdavkovej časti. Vo viacerých kapitolách ideme dole o 15 percent,“ uviedol Božik.

Jedným z ďalších kľúčových opatrení, ku ktorým musela radnica pristúpiť pri zostavení rozpočtu, bola žiadosť o odloženie splátok niektorých úverov, čím mesto získalo okolo 300 000 eur.

V proporcionálnom rozvoji, ktoré mesto započalo v roku 2011, bude pokračovať aj ďalej.

„Aj napriek nutným úsporným opatreniam som osobne presvedčený, že zachovaním lokálnych investičných projektov jednotlivých mestských častí pre budúci rok budeme aj naďalej pokračovať vo zveľaďovaní verejného priestoru, aj keď nejde o veľké investície v objeme od 25- do 50-tisíc eur,“ konštatoval Božik.

V nasledujúcom roku plánuje mestská samospráva spustiť viaceré investičné projekty z mimorozpočtových zdrojov.

„Ideme do rekonštrukcie a zateplenia Materskej školy na Malej okružnej (400 000 eur z environmentálneho fondu), budujeme novú telocvičňu pri Základnej škole vo Veľkých Bieliciach (viac ako 850 000 eur z externých zdrojov), ďalšou aktivitou je cyklochodník s dĺžkou 3,3 kilometra (financie z plánu obnovy z európskych zdrojov),“ spresnil Božik.

„Zároveň sa uchádzame aj o ďalšie finančné prostriedky vo viacerých projektových výzvach. Uvidíme, ako budeme úspešní,“ uzavrel Božik.


Ďalšie články