Tragédia v Prahe hlboko zasiahla rektora Trenčianskej univerzity aj zástupcov mesta

Tragédia v Prahe si vyžiadala desiatky obetí a zranených. Foto: TASR/AP

TRENČÍN – Štvrtková tragická udalosť na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v centre Prahy (FF UK), kedy si vyčíňanie strelca vyžiadalo niekoľko mŕtvych a zranených, zasiahla aj Jozefa Habánika, rektora Trenčianskej univerzity. Pozostalým po obetiach vyjadril úprimnú sústrasť prostredníctvom sociálnej siete.

„Hlboko ma zasiahla tragédia, ktorá sa dnes udiala v Prahe, o to viac, že na pôde univerzity. Radosť z blížiacich sa Vianoc vystriedala bolesť a strach. Neexistuje nič, čo by ospravedlnilo konanie útočníka, ktorého výsledkom je mnoho nevinných mŕtvych a zranených. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám a priateľom pozostalých ako aj vedeniu Univerzity Karlovej,“ uviedol.

Pri streľbe na FF UK v Prahe prišlo o život najmenej 15 ľudí a minimálne 24 je zranených. Počet mŕtvych vo štvrtok korigoval český policajný prezident Martin Vondrášek. Strelec bol podľa jeho slov študentom školy, najskôr zastrelil svojho otca, potom odišiel do Prahy. Skutok bol podľa Vondráška premyslený, študent sa zrejme inšpiroval činom v zahraničí.

Aj mesto Trenčín prejavilo ľútosť nad tragickou udalosťou a všetkým pozostalým a ich rodinám vyjadrilo úprimnú sústrasť symbolickým vyvesením vlajky Českej republiky. „Situácie ako je táto, nás musia držať pohromade, hľadať, čo nás spája, nie rozdeľuje. Radovať sa z toho, čo máme, vážiť si a rešpektovať jeden druhého. Aj malé nenávistné prejavy v spoločnosti môžu v konečnom dôsledku vyústiť v takto závažné a radikálne činy. Venujme dnes večer v kruhu rodiny minútu ticha všetkým obetiam a pozostalým,“ napísali na sociálnej sieti.

Česká vlajka na Mestskom úrade v Trenčíne. Foto: Mesto Trenčín/Facebook

(tasr, deh)


Ďalšie články