VIDEO: Ľudia opäť vyšli na námestia. Protestovali proti súčasnej vláde

Protivládny protest v Prievidzi. Protivládny protest v Prievidzi. Foto: Mojmír Németh

TRENČÍN/PRIEVIDZA – Opozičné politické strany Progresívne Slovensko (PS), Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a Sloboda a Solidarita (SaS) sa rozhodli aj dnes večer pokračovať v protestoch proti rozhodnutiam súčasnej vlády.

Námestia slovenských miest tak opäť zaplnili ľudia, ktorí nesúhlasia so zámerom vlády znížiť trestné sadzby za ekonomické trestné činy či zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Branislav Gröhling z poslaneckého klubu SaS ešte koncom minulého roka odkázal predsedovi vlády Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu, že opozíciu určite neumlčia.

Demonštrácie, ktoré sa už po štvrtý raz konali na námestiach slovenských miest, pre mnohých zúčastnených symbolizujú jednotu občanov v odmietaní politických krokov a výzvu k zachovaniu dôležitých demokratických inštitúcií.

V Trenčianskom kraji ohlásili protesty v Trenčíne, Považskej Bystrici a Prievidzi.

Námestie slobody v Prievidzi. Foto: Radovan Huba

Námestie slobody v Prievidzi sa začalo zapĺňať už pred 18:00 nespokojnými obyvateľmi. Napokon sa ich v centre mesta stretli stovky. Svoju nespokojnosť so súčasnou vládou prejavili transparentmi či skandovaním.

Rečníci na prievidzskom námestí upozornili na to, že „demokracia je tu stále a štát netvorí iba tých pár percent, ktoré volili vládnu koalíciu“. Vyjadrili tiež obavu nad stratou jedného zo základných práv štátu – práva na spravodlivosť – ak vláda uplatní svoj zámer znížiť trestné sadzby či zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry.

Davu ľudí sa prihovoril aj Ľubomír Žiška, predseda Okresného centra Kresťanskodemokratického hnutia. Okrem iného spomenul tiež to, že každý politik je občan, ale sú aj takí, ktorí si myslia, že môžu všetko. „Pre takýchto politikov sme sem dnes prišli, aby sme dali jasne najavo, že nie všetko si môžu dovoliť, že máme demokraciu, že platia nejaké princípy a pravidlá a tieto treba dodržiavať,“ vyhlásil v prejave.

Nespokojní Prievidžania zaplnili Námestie slobody. Foto: Radovan Huba

Študentka divadelného manažmentu na VŠMU v Bratislave Francesca Balej v príhovore poukázala na riadenie rezortu kultúry. Mnohým umelcom sa totiž nepozdáva, že ministerka Martina Šimkovičová chce zasahovať do nezávislosti tvorby kultúrnych inštitúcií, pričom jej kolegovia predkladajú do parlamentu novelu zákona, ktorá umožňuje odvolať bez udania dôvodu všetkých riaditeľov múzeí a galérií. „Čo to má s transparentnosťou či spravodlivosťou? Ocitli sme sa pred rokom 1989?“ spýtala sa Balej.

Pre viac informácií si pozrite náš záznam z protestu v Prievidzi:


Ďalšie články