VIDEO: Zabíjačkové špeciality prilákali v Partizánskom stovky ľudí. Gazdovské oškvarky miešal aj primátor Božik

fašiangy v PE Zabíjačkové špeciality prilákali v Partizánskom stovky ľudí. Gazdovské oškvarky miešal aj primátor Božik. Foto: Stanislav Bajer

PARTIZÁNSKE – Mesto sa vrátilo k fašiangovým tradíciám obohateným o výrobu a predaj tradičných zabíjačkových špecialít. Na tohtoročné oslavy sme sa boli pozrieť aj my.

Fašiangy v meste sú každoročne príznačné sprievodom masiek, príťažlivým kultúrnym programom s ľudovými zvyklosťami, veselou hudbou, tancom a dobrým jedlom.

Už od skorého rána vyhrávala na Námestí SNP počas výroby zabíjačkových špecialít hudobná skupina Veselá sedma, ktorá navodila pravú fašiangovú atmosféru.

https://youtu.be/8BYOtgGjZKU
Videoreportáž: Zabíjačkové špeciality prilákali v Partizánskom stovky ľudí. Zdroj: Stanislav Vavro

Na fašiangovom sprievode sa zúčastnili partizánske folklórne súbory (FS) – FS Jánošík a DFS Fialka.

„Fašiangy v meste organizujeme pravidelne od roku 2011 vždy v sobotu pred škaredou stredou, kedy končí obdobie fašiangov a začína obdobie 40-dňového pôstu,“ povedal primátor mesta Partizánske Jozef Božik pred slávnostným otvorením Fašiangov v meste.

Zároveň dodal, že od tohto roku opäť zaradili do programu originálnu zabíjačku s výrobou a predajom špecialít.

Zabíjačková kapustnica, jaternice, údená slanina, oškvarky a pečená klobáska s chlebom – to boli pochúťky, ktoré mohli ochutnať fašiangovníci počas obnovenej zabíjačkovej hostiny.

Do celodenného programu sa zapojil aj primátor, ktorý za prítomnosti ostrieľaného mäsiarskeho majstra miešal gazdovské oškvarky.

„Práve miešam v kotli domáce oškvarky z bravčového sadla. Verím, že návštevníci si po troške trpezlivosti prídu na svoje,“ povedal Božik oblečený v mäsiarskej zástere s varechou v ruke.

Dopoludňajším vystúpením hudobnej skupiny Formát (s repertoárom všetkých žánrov) sa ukončil ľudový fašiangový program. Odbitím utorkovej polnoci sa končia fašiangy – čas hojnosti, dobrého jedla, zábav, karnevalov i plesov. 


Ďalšie články