Mestský dom je národnou kultúrnou pamiatkou už 61 rokov. Viete, s akou kuriozitou sa spája?

Mestsky-dom-768x525 Mestský dom je národnou kultúrnou pamiatkou už 60 rokov. Foto: Mesto Bánovce

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU – Mestský dom sa prvýkrát spomína v mestskej knihe v zázname za rok 1575. Stojí na dnešnom Námestí Ľudovíta Štúra, ktoré sa v minulosti volalo Rinok.

Stretávala sa v ňom mestská rada na svojich zasadnutiach, spisovali tu zmluvy medzi obyvateľmi mesta a následne ich zapisovali do mestskej knihy.

Názov námestia Rinok je prvýkrát doložený v roku 1579. Podstatne neskôr premenovali Rinok na Námestie Alžbety (na počesť kráľovnej Alžbety Bavorskej – Sisi, zavraždenej anarchistom Luchenim v Ženeve v roku 1898).

Zreštaurované mestské knihy. Foto: Mesto Bánovce nad Bebravou

Začiatkom 20. storočia bolo námestie ľudovo označené aj ako Fő-ter (Hlavné námestie), v 20. rokoch 20. storočia ho volali Štefánikovo námestie a od roku 1936 Námestie Ľudovíta Štúra.

Budovu súčasného Mestského domu dostavali v roku 1861 a patrí k najstarším zachovaným budovám v meste. Stavbu objednala obec, náklady vo výške 14 500 zlatiek prefinancovala z mestskej pokladnice a 10 000 zlatiek si požičala od Trenčianskej župy.

Kuriozitou sa dnes môže zdať, že priamo v Mestskom dome viac rokov fungovali hostinec aj kaviareň.

Počas Slovenského národného povstania, konkrétne 2. septembra 1944, zvolili v objekte Mestského domu Okresný revolučný národný výbor.

V roku 1962 inštalovali dve pamätné tabule na hlavnú fasádu budovy, venovali ich padlým obetiam, ako aj založeniu Revolučného národného výboru.

(Zdroj: Mesto Bánovce nad Bebravou)


Ďalšie články