VIDEO: Exkluzívna výstava Reim v zrkadle doby prilákala do múzea aj známe tváre

muzeum, Dubnica, vernisáž Výstava Reim v zrkadle doby nadchne každého návštevníka. Foto: Ľubomír Chochula

DUBNICA NAD VÁHOM – V priestoroch Dubnického múzea sa konala na Valentína slávnostná vernisáž Reim v zrkadle doby. Výnimočné podujatie sme navštívili aj my.

Na vernisáži nechýbalo vedenie mesta Dubnice n. V. na čele s primátorom Petrom Wolfom, prítomná bola aj primátorka Trenčianskych Teplíc Zuzana Frajková Ďurmeková, predstavitelia štátnych archívov, riaditelia škôl, ale so záujmom si výstavu pozrel aj známy dubnický výtvarník Jozef Vydrnák. O hudobný zážitok sa postarali žiaci Základnej umeleckej školy v Dubnici n. V.

Riaditeľka Dubnického múzea Monika Schwandtnerová. Zdroj: Ľubomír Chochula

Kus krásnej dubnickej histórie návštevníkov vernisáže nadchol, čo potešilo autorku výstavy a historičku Martinu Bernátovú.

„Myšlienka na usporiadanie výstavy vznikla tým, že sa podarilo v archívoch objaviť množstvo plánov, ktoré nakreslil Gustáv Reim. Chceli sme to priblížiť aj obyvateľom Dubnice nad Váhom, čo sa podarilo. Zachovaných plánov je približne sto, ale vystavená je len tretina. Snažili sme sa sem dať tie najzaujímavejšie. Z môjho pohľadu sú najvzácnejšie plány z konca 19. storočia a začiatku 20. storočia. Napríklad budova bývalej školy, kde sa dnes nachádza Mestský úrad v Trenčianskych Tepliciach, je pre mňa to architektonicky najkrajšie a najcennejšie,“ uviedla na vernisáži pre Trenčiansky Štandard Bernátová.

Dobrý pocit neskrývala ani riaditeľka Štátneho archívu v Žiline so sídlom v Bytči Jana Kurucárová. „Som pyšná, že niektoré z exponátov sú originály, ktoré sú pôvodne uložené v Štátnom archíve v Žiline so sídlom v Bytči. Návštevníci výstavy môžu vidieť aj kuriózne plány, ktoré dokladajú osobnosť autora. Všetkých záujemcov o dubnický, ale aj širší región môžem ubezpečiť, že máme uložené ešte aj ďalšie cenné exponáty. Som rada, že môžem spolupracovať s Dubnickým múzeom. Naša spolupráca je niekoľkoročná a je na priateľskej, ústretovej úrovni. Verím, že sa bude naďalej rozvíjať aj v nasledujúcich rokoch,“ vyjadrila sa na vernisáži Kurucárová.

Môžeme potvrdiť, že sa oplatí navštíviť túto výstavu, ktorá potrvá do 29. mája. Nájdete tu originály architektonických plánov od Gustáva Reima, informácie o jeho pôvode, rodine a práci, ako aj historické mapy Dubnice.

Ide o archívne dokumenty, ktoré sa podarilo zapožičať zo Štátneho archívu v Žiline so sídlom v Bytči, Štátneho archívu v Trenčíne a Štátneho archívu v Trenčíne, pracovisko Považská Bystrica. Dubnickému múzeu sa tiež podarilo získať mapu Dubnice z roku 1891 a 54 archov poľných náčrtov mapy z roku 1941 z Katastrálneho úradu v Ilave, ktoré vďaka svojej vytrvalosti pretavilo do jednej prehľadnej mapy.

Cieľom výstavy je predstaviť architektonickú a stavebnú činnosť Gustáva Reima, oboznámiť Dubničanov, ale aj okolité mestá a obce s jeho činnosťou, keďže nepôsobil iba v Dubnici n. V., ale aj v okolí. Zo všetkých budov, ktoré navrhol, sa v Dubnici n. V. zachovali tri, vrátane Reimovej vily, v ktorej donedávna sídlila štátna inštitúcia.


Ďalšie články