Postrelená kadetka Michaela zanechala štúdium na akadémii a opustila rady polície

Miška Piešťany Miška na liečebno-rehabilitačnom pobyte v Piešťanoch. Jej spoločníkom je aj štvornohý miláčik. Foto: archív rodiny Hozákovcov/Štandard

POVAŽSKÁ BYSTRICA – Hozákovci, ktorých dcéru Michaelu, vtedajšiu kadetku Akadémie Policajného zboru v Bratislave, postrelil pred necelým rokom na krúžku pedagóg Vladimír Šeparnev, sa od začiatku roka ešte poriadne nezastavili. Otec Igor s ňou nedávno absolvoval jeden liečebný pobyt, v uplynulých dňoch bola v bratislavskej špecializovanej nemocnici s Miškou jej mama.

Pán Hozák exkluzívne pre Štandard uviedol, že v živote ich dcéry sa udialo veľmi veľa nového. Na prelome mesiacov absolvoval spolu s ňou pobyt v špecializovanom centre v Piešťanoch. Bol zameraný najmä na cvičenie a intenzívnu rehabilitáciu, keďže musia dbať, aby v dôsledku toho, že Miška sedí väčšinu času na vozíku alebo leží na posteli, nedochádzalo k atrofii svalstva na nohách (strate a úbytku svalovej hmoty – pozn. red.).

„Starostlivosť bola výborná, až na to, že bolesti, ktoré sa ozvali pred Vianocami, neustúpili, ale trápia ju stále. Lekári pôvodne avizovali zníženie dávok analgetík, keďže podľa ich názoru užíva s ohľadom na svoj vek obrovské kvantum liekov. Napokon to nechali v pôvodných dávkach, bolesť bola neznesiteľná a nechceli, aby Michaela trpela,“ povedal otec o aktuálnom zdravotnom stave dievčaťa.

„Práve v uplynulých dňoch bola hospitalizovaná v novej modernej nemocnici v Bratislave kde absolvovala robotickú rehabilitáciu. Potešilo nás, že nám vedenie zariadenia ponúklo túto možnosť z vlastnej iniciatívy. Asistentku jej tam robila manželka, keďže ja som musel nastúpiť do práce. Práve v piatok som ich vyzdvihol,“ poznamenal Igor. Následne sa všetci traja zúčastnili pojednávania so Šeparnevom.

Dodal, že dievča skončilo v nemocnici pre neuropatické bolesti nôh, ktoré sa objavili ako následok poškodenia nervu. „Nie som lekár, len takto to interpretujú odborníci. Tá bolesť nie je fantómová, keď pacient má pocit, že ho ruka alebo noha bolí a on v skutočnosti niektorú z končatín nemá, keďže mu ju amputovali. V prípade dcéry je to iné, tie nervové zakončenia tam napriek poškodeniu miechy ostali a tým sa zachovali aj isté prepojenia. Bolesť je to veľká, Miška kvôli tomu v noci nemôže ani spať. Je to pre nás všetkých veľmi náročné,“ povzdychol si otec.

Rodičia riešia zároveň záležitosti spojené s uznaním pracovného úrazu na ministerstve vnútra. „Má to v rukách náš právnik a nejde to tak rýchlo, ako by sme chceli. Miška už definitívne ukončila štúdium na policajnej akadémii a zároveň bola uvoľnená z radov polície, od marca už je oficiálne na invalidnom dôchodku. To, akým smerom sa neskôr vyberie, teraz ešte neriešime, dôležité je odstránenie bolesti, ktoré je limitujúce aj pre prípad ďalšieho štúdia. Práve preto budúci týždeň ideme do nitrianskej nemocnice, kde dcéru operovali. Prekontrolujú celý systém a nastavenie frekvencie. Veríme, že jej to pomôže,“ povedal otec.

Až potom príde na pretras štúdium Michaely. „Má vzťah k zvieratkám, ale láka ju aj manažment či učiteľstvo. Uvidíme, ako sa dcéra rozhodne. My s manželkou sme však pripravení jej poradiť,“ uzavrel svoje rozprávanie zaneprázdnený pán Hozák, ktorý má v dôsledku neuveriteľnej vyťaženosti veľmi málo času na svojho dvojmesačného vnúčika Matiasa. Verí však, že sa to už čoskoro zmení.

Michaela pri cvičení na liečebno-rehabilitačnom pobyte v Piešťanoch. Foto: archív rodiny Hozákovcov/Štandard

Ďalšie články