VIDEO: V Trenčíne vyšli do ulíc farmári na traktoroch. Toto nie je politický protest, potrebujeme peniaze, tvrdia  

titulka Protest farmárov v Trenčíne. Foto: Rasťo Harakal

TRENČÍN – Približne 25 farmárov z menších združení vyšlo v Trenčíne do ulíc, aby vyjadrili nesúhlas s ich momentálnou situáciou v slovenskom poľnohospodárstve.

Hlavným problémom je omeškanie nevyplatených priamych platieb za minulý rok, takzvaných PPV. Vo štvrtok ohlásila na celom Slovensku protest aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK). Pripoja sa aj farmári z Agrárnej komory Slovenska.

Protest farmárov v Trenčíne. Zdroj: Rasťo Harakal

Dnešný protest farmárov neobišiel ani Trenčín, ktorý sa pridal k ďalším slovenským mestám. Traktory prišli z viacerých menších združení z Trenčína a jeho okolia.

Na pokojnej akcii sa zúčastnili Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov, Združenie mladých farmárov na Slovensku – ASYF, Iniciatíva poľnohospodárov, Spolok farmárov Slovenska a Združenie vlastníkov pôdy a rodinných fariem Slovenska.

Približne 25 farmárov, gazdov či roľníkov dnes krúžilo po trenčianskych uliciach na svojich traktoroch, aby sa vyjadrili ku kritickej situácii menších poľnohospodárskych združení. Na konci každého okruhu mali symbolicky zastávku pri Poľnohospodárskej platobnej agentúre v Trenčíne.

Žiadajú, aby im štát vyplatil sľúbené financie. Celým kameňom úrazu sú nevyplatené priame platby za minulý rok. „Rozhodli sme sa takýmto spôsobom na seba upozorniť, že aj my, malí farmári, sme tu. Štvrtkový protest bude niečo, ako keď protestujú milionári. Za posledných 13 rokov boli vždy sľúbené dotácie vyplatené,“ povedal Peter Sučanský, jeden z protestujúcich farmárov a súkromne hospodáriaci roľník.

Zrýchľuje sa proces vyplácania, na hodnotenie je ešte priskoro

Spomínané dotácie mali byť vyplatené do konca roka a doteraz sa tak nestalo. „Nie som riaditeľ PPA, ale v minulosti nikdy takéto problémy neboli. Bol prísľub, že to bude vyplatené do konca januára, ale nič sa neudialo. Toto nie je politický protest, je nám jedno, kedy sa vláda skladala, my potrebujeme peniaze,“ pokračoval Sučanský.

Podľa jeho slov je problém aj so získavaním pôdy pre malých farmárov. Na otázku či vie doposiaľ ohodnotiť prácu agrorezortu, odpovedal, že ubehla veľmi krátka doba na hodnotenie.

Protest malých farmárov. Foto: Rasťo Harakal

Pôdohospodárska platobná agentúra zrýchľuje proces vyplácania priamych platieb. Uvádza, že počas najbližších dní vyplatí viac ako 118 miliónov eur.

„Pôdohospodárska platobná agentúra pokračuje vo vydávaní rozhodnutí a vyplácaní platieb na všetky doterajšie schémy pri tých žiadostiach, kde je to možné a nie sú v procese kontroly. V najbližších dňoch (29. 2. 2024) začne PPA vyplácať aj podpory z celofarmovej schémy a schémy mladý poľnohospodár,“ uvádza PPA na svojom webe.

Vo štvrtok budú protesty pokračovať, zúčastní sa na nich aj minister Takáč

Na štvrtok 22. februára vyhlásila protesty aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Účasť na tomto proteste ohlásil aj minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč. Podľa neho sú dnešní farmári vďaka novej byrokracii viac úradníci ako farmári.

„Protest, ktorý bude 22. februára, je protest voči nezmyslom Európskej komisie, ktoré prijala a chce prijať. Európska komisia chce 30 percent plochy podľa ich uznesení nechať tak a ďalšie komodity dovážať. Ja pôjdem osobne podporiť všetkých farmárov a viem, že rovnako budú protesty prebiehať v iných krajinách Európskej únie,“ poznamenal Takáč.

Kritizuje najmä rozdelenie farmárov a privítal by, keby sa protesty spojili. „Myslím si, že by nám všetkým malo záležať, aby sme spoločne robili všetko preto, aby sme zvyšovali našu potravinovú sebestačnosť,“ dodal šéf agrorezortu.

Minister Richard Takáč chce viesť so všetkými spoločný dialóg. Foto: Rasťo Harakal

V pondelok 19. februára organizovali podobné agroprotesty aj v hlavnom meste Českej republiky. Českí poľnohospodári si pýtali demisiu Fialovej vlády či odstúpenie podľa nich od nezmyselného green dealu.


Ďalšie články