Video: Nie je to práca, ale poslanie, odznelo na DOD v trenčianskej nemocnici

titulka dh Nie je to práca, ale poslanie, odznelo na DOD v trenčianskej nemocnici. Foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – Fakultná nemocnica Trenčín (FN TN) vynakladá veľké úsilie na to, aby na svoje kliniky, oddelenia a pracoviská prilákala nové pracovné sily. Podobne ako iné nemocnice, aj tá naša trpí akútnym nedostatkom lekárov, sestier a iného zdravotníckeho personálu.

V piatok preto zorganizovala Deň otvorených dverí (DOD). Čo nás na tejto udalosti zaujalo, bol fakt, že išlo o prvý ročník podujatia a zasadacia miestnosť pri OIT bola už o desiatej úplne plná.

Zamestnanci nemocnice sa v rámci propagácie zúčastňujú rôznych veľtrhov, snažia sa robiť nábory prostredníctvom sociálnych sietí, dokonca ponúkajú benefity navyše. DOD bol ďalším vhodne zvoleným marketingovým ťahom, ktorý by mohol s náborovaním pomôcť. Po takom úspešnom pilotnom ročníku nemocnici asi nezostane nič iné, ako DOD organizovať každý rok.

„S cieľom zatraktívniť zdravotnícke povolanie, pretože zdravotníkov je v každej jednej nemocnici nedostatok, sme chceli končiacim ročníkom nielen stredných zdravotníckych škôl, ale aj gymnázií ukázať naše povolania,“ ozrejmila vznik iniciatívy námestníčka Martina Tulpíková.

Prečo FN TN na DOD vybrala práve tie oddelenia a kliniky, ktoré sme na workshope mohli vidieť? „Snažili sme sa vybrať z každého medicínskeho odboru, aby bol workshop pre študentov čo najatraktívnejší,“ vysvetlila.

Na organizovaní DOD sa výrazne podpísala aj námestníčka FN TN Martina Tulpíková. Foto: Trenčiansky Štandard

V nasledujúcich riadkoch vás prevedieme jednotlivými oddeleniami.

Prečo by uchádzači mali chcieť pracovať na chirurgii?

Andrea Minarovičová, vedúca sestra na chirurgickej klinike, nám prezradila, ako to začalo s jej láskou k tomuto drsnému remeslu.

„Som jednou z tých, ktorí chceli ísť na chirurgiu a odporúčala by som to aj ostatným. Keď raz niekoho za srdce chytí chirurgia, tak by nemali váhať a mali by sa vydať týmto smerom. Mňa osobne nadchli operačné a chronické rany. Tie nevidíte všade. Máme tu pacientov napríkad po amputáciách,“ vysvetlila vedúca sestra.

S takýmito vecami sa stretla až v ambulantnej praxi, inde by tú možnosť s najväčšou pravdepodobnosťou nemala. „Už počas praxe na strednej zdravotníckej škole som chodila po oddeleniach a videla som zloženie pacientov na chirurgii – s akými diagnózami sa tam vyskytujú,“ doplnila. Prezradila tiež, že ju vždy poteší, keď jej pacienti povedia, že práca sestry je jej poslaním.

„Sestry na chirurgii musia mať veľké vedomosti o všetkych postupoch, či už je to zavedenie periférnej intravenóznej kanyly alebo rôznych sond, podávanie intravenóznej liečby, intramuskulárnej, subkutánnej. U nás sa naozaj stretávame so všetkými ošetrovateľskými postupmi. Každé oddelenie má svoje špecifiká. Aktuálne máme 77 lôžok,“ opísala náročnú prácu sestier na chirurgii.

Prečo by mali uchádzačky nastúpiť do tejto nemocnice a prečo sa pre ňu ona sama rozhodla? „Mám dieťa, rodinu, pochádzame odtiaľto. Pre mňa osobne je ideálnym riešením mať prácu v mieste bydliska,“ uzavrela Minarovičová a dodala, že pracuje presne tam, kde vždy pracovať chcela. Keďže na väčšine oddelení FN TN chýbajú zdravotné sestry, hovorí, že by bola vďačná za každú pomocnú ruku.

Andrea Minarovičová, vedúca sestra na chirurgickej klinike, skutočne robí to, čo ju napĺňa. Foto: Trenčiansky Štandard

A čo sestra na Oddelení operačných sál?

Jana Kruteková, vedúca sestra na oddelení operačných sál, nám zase opísala vlastnosti, aké by mala mať uchádzačka o prácu na tejto pozícii.

„Inštrumentárka je pravou rukou lekára. Musí byť pohotová a musí disponovať určitými vlastnosťami. Nesmie sa nechať znervózniť, musí byť flegmatická, ale zároveň zodpovedná,“ vymenovala. Sama robí túto prácu takmer 40 rokov.

Návštevníci workshopu si mohli vyskúšať zašívanie rany. Skúsili by ste si to tiež? Video: Trenčiansky Štandrad

Zmenili sa operačné techniky za posledných 40 rokov?

„Celý charakter operatívy sa zmenil. Väčšina operácií sa prevádzala otvoreným spôsobom. Od 90. rokov k nám začali prenikať nové laparoskopické techniky, nastal ich prudký rozvoj,“ osvetlila vedúca sestra. Zmenili sa prístup, inštrumentárium aj spôsob operovania.

Nižšie si môžete pozrieť ukážku laparoskopickej operácie.

Trenažér nepoužívajú len v autoškolách. Takýto simulátor na laparoskopiu ste si dnes mohli vyskúšať priamo v priestoroch FN TN. Video: Trenčiansky Štandard

Čo ponúka práca na očnom oddelení?

Zuzana Miškulciová pracuje ako staničná sestra na očných ambulanciách. Očné oddelenie si vybrala preto, lebo ho považuje za veľmi zaujímavé.

„V podstate je to mikrochirurgia, ide o veľmi jemnú a precíznu prácu. K ľuďom so zdravotným hendikepom treba pristupovať oveľa individuálnejšie a treba sa zameriavať aj na iné potreby, ako je napríklad orientácia v priestore. Táto práca sestru určite obohatí, získa väčšiu empatiu k pacientom,“ skonštatovala. Dodala, že na pozíciu sú potrebné aj technické zručnosti, keďže práca zahŕňa aj obsluhu rôznych prístrojov.

Sympatická sestra Zuzana Miškulciová považuje svoju prácu za veľmi zaujímavú. Foto: Trenčiansky Štandard

Kardiologické oddelenie

„Je to krásny odbor, lebo hneď vidíme efekt. Aj keď príde pacient so smrťou na jazyku, často mu vieme pomôcť hneď a odchádza po svojich domov. Kardiológia má svoje čaro,“ so zanietením opisuje vedúca sestra na kardiologickom oddelení a intervenčnej kardiológii Dana Černianska. Svoje povolanie vykonáva už 20 rokov.

Koľko sestier na oddelení kardiológie vo FN TN aktuálne potrebujú? „Ak by sme otvorili celé krídlo s 32 lôžkami, potrebovali by sme ich ešte osem.“

Anestéziológia a intenzívna medicína

„Myslím si, že chýba motivácia. Nielen v našej nemocnici. Práca tu je zaujímavá, máme za tie roky aj dobré vzťahy v nemocnici, ale čo sa týka celkového vybavenia a zázemia, chápem, prečo idú študenti do zahraničia. Nie je to vina nemocnice, ale skôr systému,“ zhodnotila zástupkyňa vedúcej sestry Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Ingrid Kubrická. V porovnaní s ostatnými slovenskými nemocnicami však Fakultnú nemocnicu v Trenčíne považuje za jednu z tých lepších.

Zástupkyňa vedúcej sestry Ingrid Kubrická. Video: Trenčiansky Štandard

Neonatológia a pediatria

Stanovisko neonatológie a pediatrie obsadil najväčší počet záujemcov. Niet divu! K deťom majú uchádzačí vždy blízko. Navyše tu intubovali bábiku. Ako to s ňou dopadlo? Pozrite si video.

Intubovanie bábätka. Aj takúto simuláciu ste mohli vidieť na dnešnom DOD FN TN. Video: Trenčiansky Štandard
Foto: Trenčiansky Štandard
Foto: Trenčiansky Štandard
Foto: Trenčiansky Štandard
Foto: Trenčiansky Štandard

Ďalšie články