Turisti symbolicky odomknú Manínsku úžinu. Vzdajú hold tým, ktorí zahynuli v horách

Turisti symbolicky odomknú Manínsku úžinu. Spomínať budú aj na tých, ktorý v horách tragicky zahynuli Turisti symbolicky odomknú Manínsku úžinu. Foto: KST Manín

POVAŽSKÁ BYSTRICA – Počas tohtoročnej tretej marcovej nedele turisti symbolicky odomknú Manínsku úžinu. Nejde však len o pomyselné otvorenie turistickej sezóny. Tradícia stretávania sa na symbolickom cintoríne má aj hlbší význam.

Manínska úžina nie je pre väčšinu účastníkov iba miestom oddychu, ale aj spomienok na tých, ktorí zomreli v horách alebo sa zaslúžili o ochranu a propagáciu tejto nádhernej prírody.

„Odomykanie Manínskej úžiny robíme už desaťročia. V súčasnosti priebeh akcie spočíva v individuálnej turistike v okolí Manínskej úžiny, Kostoleckej tiesňavy a Veľkého Manína. Je to vlastne akési zhodnotenie zimnej a plánovanie letnej turistickej sezóny, stretnutie priateľov rovnakej krvnej skupiny,“ povedal pre Trenčiansky Štandard Pavol Uriča, predseda Klubu slovenských turistov Manín.

Okrem prechádzky turisti zbierajú tiež odpadky z najnavštevovanejších miest, čistia chodníky a studničky. Ide teda o akciu, ktorá má pozitívny vplyv nielen na účastníkov, ale aj na prírodu.

Tohtoročné odomykanie Manínskej úžiny sa uskutoční 17. marca o 12:30 na symbolickom cintoríne. Nezabudnite dodržiavať pokyny usporiadateľov a chodiť len po vyznačených turistických chodníkoch a cestách.

Viac informácií nájdete tu.

Symbolický cintorín v Manínskej tiesňave je spomienkovým miestom na Rozprávkovej lúčke, nad ktorou sa vypína obrovská stena Skaly nad lúčkou. Tá je prístupná pre voľné denné lezenie a je povolená aj pešia turistika. 

Prvú pamätnú tabuľu v Manínskej úžine s pamiatkou na Gustáva Šmetka, ktorý na tomto mieste zahynul v roku 1942, umiestnili na stene odpočívadla v 70. rokoch minulého storočia. 

Štefan Haško bol prvý horolezec, ktorý v úžine zahynul. K nešťastiu došlo na Dolnej Gotickej stene, keď naňho padla skala.

Na symbolickom cintoríne sú umiestnené aj tabule zakladateľov horolezectva v úžine. Oproti symbolického cintorína je umiestnená malá kamenná mohyla s pamiatkou na Jožka Tybána, ktorý tu tragicky zahynul v roku 1950.

Symbolický cintorín v Manínskej úžine. Zdroj: Turistika.cz
Infoplagát k podujatiu. Zdroj: KST Manín Považská Teplá

Ďalšie články