V Novom Meste nad Váhom otvorili výstavu venovanú slávnemu autorovi a nášmu rodákovi

vystava Z výstavy Vojtecha Zamarovského v Novom Meste nad Váhom. Foto: UMEBA

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM – Tento týždeň slávnostne otvorili na Gymnáziu M. R. Štefánika výstavu Vojtecha Zamarovského.

Tohtoročnú realizáciu celoslovenského projektu občianskeho združenia (OZ) UMEBA pod názvom Popularizácia života a diela Vojtecha Zamarovského otvorili docent Michal Habaj, ktorý pôsobí na Masarykovej univerzite v Brne a profesor Jozef Leikert, ktorý pôsobí na Univerzite Komenského v Bratislave.

Po prednáškach a diskusii k danej téme v preplnenej prednáškovej sále sa prítomní presunuli do galérie Vilka, kde slávnostne otvorili výstavu Vojtecha Zamarovského. Po mesiaci poputuje na východné Slovensko. „Takýmto spôsobom chceme priamo osloviť čo najviac študentov a mládež na celom Slovensku,“ uviedol Stanislav Kučírek za OZ UMEBA.

„Cieľom projektu je podporiť informovanosť školskej mládeže i verejnosti o výraznej slovenskej osobnosti – svetovo uznávanom autorovi Vojtechovi Zamarovskom, a tak sa postupne zasadzovať o splatenie časti dlhu, ktorý Slovensko voči Vojtechovi Zamarovskému má,“ skonštatoval.

Doterajšia realizácia projektu sa konala najmä online (v slovenskej a anglickej mutácii), jej dosah možno preto vnímať ako internacionálny. „Cez školské, mestské banery a info tabule sa pomocou QR kódov odovzdávajú základné informácie o živote a jednotlivých knihách (postupne aj s e-knihami) Vojtecha Zamarovského,“ ozrejmil Kučírek.

„Zvyšovaním informovanosti sa snažíme prispievať k uvedomeniu si, že aj Slovensko má velikánov, na ktorých môže byť hrdé a týmto pomáhať budovať zdravé národné povedomie. Tiež chceme pomáhať vytvárať spoločenský tlak na inštitúcie, ktoré majú zachovanie kultúrnych hodnôt či podporu vzdelávania v náplni práce,“ uzavrel.

Cieľom výstavy je vzbudiť v ľuďoch záujem nielen o Zamarovského diela, ale aj o historické súvislosti, ktoré s jeho životom a dielom interagujú. S návštevou výstavy neváhajte, už o pár týždňov poputuje do Spišskej Novej Vsi.

Zdroj: UMEBA

Docent Michal Habaj. Foto: UMEBA
Slávnostné otvorenie výstavy. Foto: UMEBA
Na otvorení výstavy sa zúčastnili najmä študenti. Foto: UMEBA
Plná sála. Foto: UMEBA
Vojtech Zamarovský, významná osobnosť nášho kraja. Foto. UMEBA

Ďalšie články