Vytvorme Slovákom pracovné podmienky, aké majú v zahraničí, vyhlásil v Trenčíne šéf SOPK

mihol Znížme byrokraciu a nechajme ľudí pracovať, vyhlásil Peter Mihók. Foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – V utorok sa konalo Valné zhromaždenie Trenčianskej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (TRK SOPK). Diskutovanými témami boli firmy čeliace nedostatku pracovnej sily, ekonomická recesia v Západnej Európe a zavádzanie nových pravidiel colnej politiky EÚ pre importy z tretích krajín, duálne vzdelávanie a problém úbytku našej pracovnej sily.

V súčasnosti s určitosťou nevieme povedať, čo sa bude diať o desať rokov na Slovensku z pohľadu štruktúry výroby v automobilovom priemysle, najmä v súvislosti s elektromobilitou. Počas podujatia na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) to pre TASR povedal predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók.

„Mladej generácii treba ukázať, aká je ich perspektíva na Slovensku. Pri žabomyších vojnách, ktoré sa tu dejú, sa toto nedeje. Mladých ľudí skôr znechucujeme. Musíme si vyjasniť, čo chceme a čo potrebujeme ako krajina. Takáto diskusia tu momentálne, bohužiaľ, absentuje. Vždy je tu priestor, aby sme tieto veci otvorili, aby sme o nich hovorili a najmä, aby sme ich riešili,“ vysvetlil šéf komory.

Podľa jeho slov sa zabúda na to, že do týchto ľudí sme investovali naše peniaze, z našich daní, vďaka ktorým vyštudovali. Prácu však odovzdávajú alebo budú odovzdávať niekde inde.

Nedostatok pracovnej sily

Firmy čelia mnohým problémom súvisiacim s nedostatkom pracovnej sily. Ako by sa dal tento kolos problémov vyriešiť? „To je otázka pre nejakého čarodejníka. Nedá sa to vyriešiť šibnutím prútika. Jednak chýba pracovná sila z hľadiska počtu a jednak z hľadiska štruktúry. Druhá časť je oveľa zložitejšia na riešenie. Časť pracovnej sily sa dá doviezť zo zahraničia. Ale buďme reálni – najlepšia zahraničná pracovná sila určite neskončí na Slovensku. Na západ od nás sú iné krajiny, ktoré ich budú určite absorbovať,“ ozrejmil súčasnú situáciu Mihók.

„Pracovná sila, ktorá zo zahraničia príde, bude musieť byť rekvalifikovaná. Budú musieť prejsť aj jazykovou prípravou. Aj pri dovoze pracovnej sily nemôžeme počítať s tým, že sa to vyrieši za pol roka,“ vyhlásil.

Podľa neho je naša úloha jasná. „Musíme nájsť pracovnú silu v zahraničí, dostať ju sem a adaptovať ju u nás. Nakoniec uvidíme, koľkí tu zostanú,“ skonštatoval po valnom zhromaždení. Ideálnym riešením vzniknutého stavu by bola dostatočná motivácia pre Slovákov s potrebnou kvalifikáciou. Tí by nič z vyššie zmieneného nemuseli absolvovať.

Ako motivovať tých Slovákov, ktorí odišli za prácou do zahraničia?

Podľa Mihóka by sme mali byť schopní vytvoriť im porovnateľné prostredie s tým, ktoré majú v zahraničí. „Musíme robiť niečo s regionálnym rozvojom. Mali by tu nájsť to, čo potrebujú pre svoj osobný, pracovný rozvoj a aj to, čo potrebujú pre svoju rodinu z hľadiska vzdelávania. A musia zarobiť porovnateľné peniaze so zahraničím,“ dodal.

Dôležité je tiež dosiahnuť porovnateľné podmienky. „Slovensko sa musí aj v oblasti odmeňovania pracovnej sily dostať do konkurenčnej polohy so zahraničnými krajinami,“ uviedol Mihók. Kde na to vezmú slovenské firmy peniaze?

„Dôležité je, aby mali firmy podporu štátu. Podporu exportu, podporu na vytváranie pracovných miest. Ak táto finančná podpora firmy motivuje, budú ochotní zaplatiť pracovníkov. V tomto je štát nezastupiteľný,“ osvetlil predseda komory.

Prepájanie vzdelávania s potrebami firiem

Mihók vyhlásil, že v komore sa nachádza okolo 120 stredných škôl – členov komory v rámci duálneho vzdelávania. Za posledné obdobie sa podľa neho urobilo veľmi veľa z hľadiska prepojenia praxe a výuky. „Tí, čo chodia na stredné odborné školy, sú už pripravovaní na konkrétne odborné pozície,“ povedal.

Snahou tohto typu vzdelávania má byť celoživotné vzdelávanie. „Tí, čo začínajú robiť dnes v jednom obore, budú o desať rokov robiť v úplne inom,“ skonštatoval.

Je preto potrebné urobiť funkčný systém rekvalifikácie. Ten by mal zabezpečiť štát v spolupráci s firmami. „Štát má v rukách rôzne finančné nástroje. Firmy by z hľadiska svojej budúcnosti do toho určite mali chcieť ísť,“ uzavrel.

Na Valnom zhromaždení v Trenčíne podľa neho odzneli dobré nápady, s ktorými by sa malo ďalej pracovať. „Napríklad tu bola dosť diskutovaná otázka zbytočnej byrokracie, aj z hľadiska orgánov Európskej únie. Údaje, ktoré firmy odovzdávajú do štatistického systému aj EÚ, sa znovu individuálne požadujú. Znížme byrokraciu a nechajme ľudí pracovať,“ uzavrel.

(tasr, maj)


Ďalšie články