Handlovskí dobrovoľní hasiči boli pri odovzdávaní novej techniky u kolegov v Zábřehu

hasiči handlova titulna Handlovskí dobrovoľní hasiči boli pri odovzdávaní novej techniky u kolegov v Zábřehu.Foto: mesto Handlová

HANDLOVÁ – Handlovská delegácia navštívila partnerské mesto Zábřeh, ktoré tento rok oslavuje svoje 770. výročie.

Veliteľ Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Dávid Bátora, poslanec mesta Handlová Ľuboš Oswald a člen DHZ Michal Dobiš sa zúčastnili slávnostného odovzdania novej techniky partnerskému oddielu dobrovoľných hasičov.

Po päťdesiatich rokoch, v novembri 2022, družobné mestá Zábřeh a Handlová obnovili partnerstvo a zmluvu o spolupráci, ktorá prebieha na viacerých úrovniach. Preto handlovskí členovia DHZ prijali pozvanie a vycestovali do Zábřehu, aby si detailne prezreli, s akou novou technikou budú ich českí kolegovia pracovať.

V Zábřehu sa pravidelne koná jesenná súťaž Železný hasič, na ktorú je pozvaný aj náš zbor. Spriatelené tímy si plánujú zmerať svoje sily na medzištátnej úrovni. S českými kolegami si vymenia aj cenné skúsenosti zo zásahov.

Veliteľ českých hasičov sa postaral o originálne uvedenie na scénu novému stroju. Po otvorení garáže sa z hasičskej zbrojnice vyvalil veľký oblak dymu a z neho vyšla historická hasičská striekačka z roku 1895.

Na druhý pokus sa už všetci prítomní dočkali aj príchodu novučkej cisterny. Hasiči ju širokej verejnosti predstavili počas Dňa otvorených dverí v Hasičskej zbrojnici na Tunklovej ulici, ktorý sa konal počas prvomájových osláv.

Nová moderná cisterna doplnila vozový park dobrovoľných hasičov mesta Zábřeh. Cisternu na podvozku SCANIA za 8,8 miliónov českých korún zakúpilo pre miestnu hasičskú jednotku mesto Zábřeh.

Na jej nákup prispelo Ministerstvo vnútra ČR čiastkou 2,5 milióna CZK a Olomoucký kraj sumou 300-tisíc CZK. Slávnostné odovzdávanie prebehlo v utorok 30. apríla 2024.

V sídle miestnej hasičskej zbrojnice sa na tejto udalosti stretlo mnoho významných hostí: zástupcovia Olomouckého kraja Josef Suchánek a Jan Šafařík, za Hasičský záchranný zbor Olomouckého kraja sa dostavili riaditeľ územného odboru Šumperk Karel Ondruch a veliteľ požiarnej stanice Zábřeh Filip Večeřa. 

Pozvanie prijali zástupcovia všetkých kresťanských cirkví, ktorí novú cisternu hasičom požehnali. Doteraz k zásahom vysielali 15-člennú jednotku hasičov v cisternovej striekačke Dennis Rapier.

Z dôvodu jej opotrebovania a už nevyhovujúceho technického stavu bola kúpená nová cisterna, ktorá zvýši akcieschopnosť hasičskej jednotky zaradenej do kategórie JPO II.

Zdroj: mesto Handlová 


Ďalšie články