Keď je víťazstvo najväčšou chybou

Ivan Korčok Ivan Korčok. Foto: Jaroslav Novák/TASR

TRENČÍN – Keď zdolaný prezidentský kandidát Ivan Korčok bezprostredne po verdikte o svojej porážke hodnotil voľby, zmienil sa o chybe, ktorú v kampani určite spravil, ale nevie ju ešte pomenovať.

Najvážnejšia chyba sa podľa všetkého nestala v kampani, ale v prvom kole volieb. A nespravil ju Korčok, ale jeho voliči. Tou chybou bolo víťazstvo v prvom kole. Len to totiž dokázalo naštvať a maximálnym spôsobom zmobilizovať voličov jeho súpera Petra Pellegriniho. Výsledkom toho je desaťpercentný nárast volebnej účasti.

Bola to šiesta priama voľba prezidenta na Slovensku a takú mobilizáciu voličov medzi prvým a druhým kolom sme ešte nezažili. Roky 2004 a 2019 dokonca priniesli pre druhé kolo aj pokles volebnej účasti, pri voľbách v rokoch 2009 a 2014 sa nárast pohyboval od siedmich do ôsmich percent. Vtedy sa účasť voličov ledva prehupla cez 50-percentnú hranicu. V prvú aprílovú sobotu sa však k volebným urnám dostavilo 61 percent voličov.

Trenčiansky kraj je jedným z príkladov mobilizačného efektu, výraznejší bol len v Žilinskom kraji, aj to len o pár percentuálnych desatín. V 644 volebných okrskoch Trenčianskeho kraja sa na voľbách zúčastnilo spolu 318 269 voličov, čo je presne o 47 518 ľudí viac ako dva týždne predtým.

Volebné komisie zaznamenali 318 025 odovzdaných obálok a 315 703 platných hlasov. Percentuálnou rečou povedané: kým v prvom kole sa na voľbách zúčastnilo 57,69 percenta oprávnených voličov, druhé kolo prilákalo 67,70 percenta. Vyššiu volebnú účasť zaznamenali štatistici len v Bratislavskom kraji.

V okrese Trenčín sa dokonca podarilo pokoriť o deväť stotín 70-percentnú volebnú účasť, nad 68 percent sa dostala aj volebná účasť v okresoch Bánovce nad Bebravou, Považská Bystrica, Púchov a Ilava. Na opačnej strane rebríčka je okres Prievidza, ale aj tu prišlo voliť viac ako 65 percent oprávnených voličov, čo presahuje celoslovenský priemer.

Petra Pellegriniho volilo v Trenčianskom kraji 184 105 voličov, Ivan Korčok dostal 131 598 hlasov. Kým novému prezidentovi v porovnaní s prvým kolom pribudlo takmer 70-tisíc voličov, jeho súperovi len necelých 30-tisíc. Pred dvomi týždňami ešte Korčok dokázal zvíťaziť v troch z deviatich okresoch kraja, tentoraz vo všetkých ťahal za kratší koniec.

Vyrovnaná partia sa odohrala len v okrese Trenčín, kde Pellegrini vyhral len o 114 hlasov. Najvýraznejšiu porážku Korčok utŕžil v okrese Bánovce nad Bebravou, v percentuálnom vyjadrení prehral 37:63.

Len slabučkou náplasťou na sklamanie z porážky je pre Korčoka vedomie, že oslovil voličov všetkých krajských miest. Trenčín nebol výnimkou a získal tu viac ako 56 percent hlasov. V našom kraji sa mu podarilo ešte zvíťaziť v Trenčianskych Tepliciach a Bojniciach, ale tu je výsledok ovplyvnený faktom, že popri domácich volili aj kúpeľní hostia či turistickí nadšenci.

Na spočítanie obcí v Trenčianskom kraji, kde voliči dali pred Pellegrinim prednosť Korčokovi, by nám stačili prsty dvoch rúk. Sú to predovšetkým obce v tesnej blízkosti Trenčína, ako Soblahov či Opatovce, ale napríklad aj Stará Myjava či Poriadie v okrese Myjava.

Severné okresy zasa potvrdili, že tak, ako boli kedysi baštou Hnutia za demokratické Slovensko a neskôr Smeru-SD, v prípade „ficovcov“ to platí stále, o tunajších voličov sa môže oprieť aj Hlas-SD. V Hornej Marikovej podporilo nového slovenského prezidenta 82 percent voličov a „cez horu“ v Papradne 78 percent voličov.

A predsa sa aj tu našla obec, kde výsledok možno označiť ako „výstrel z motyky“. V maličkom Podskalí neďaleko Považskej Bystrice získal Ivan Korčok 55 hlasov, kým Peter Pellegrini iba 44. Blízka turistická atrakcia Podskalský Roháč je však vysvetlením aj tohto neobvyklého javu.


Ďalšie články