Naše poslanie

Misia

Pravda je len jedna. Snažíme sa ju nájsť.


Hodnoty

Sloboda je dar, ktorý si musí zaslúžiť každá generácia v každej dobe. Kladie nárok na jednotlivca aj spoločnosť, čo osobitne platí v dobách, keď sa pravda a moc ocitajú v napätí či otvorenom konflikte. Sloboda je neudržateľná bez zodpovednosti. Civilizačne, kultúrne aj nábožensky sme pevne ukotvení ako súčasť Západu. Naše latinské a európske dedičstvo považujeme za hodné ochrany a rozvoja. 

Štandard verí, že pre rozvoj a budovanie prospešnej a fungujúcej spoločnosti je potrebné riadiť sa osvedčenými princípmi a skúsenosťami overenými vekmi. Ctíme si náboženskú slobodu, inštitúciu rodiny založenej na manželstve muža a ženy, ľudský život, vzdelanie a význam kresťanstva. Veríme, že túžba po poznaní a nekončiace sa vzdelávanie sú rovnako nevyhnutným predpokladom každého rozvoja a prosperity ako morálka a etika. 

Usilujeme sa preto nielen vychádzať z tradície našich dejín a kultúry, ku ktorým sa hlásime, ale zároveň rozumieť svetu okolo nás, blízkej aj vzdialenej Európe, aj ďalším krajinám a národom, o ktorých zmýšľame suverénne, rovnocenne a v duchu vzájomného rešpektu a priateľstva.

V 20. storočí sme opakovane videli, ako osud strednej Európy aj Slovenska zásadným spôsobom ovplyvňovali záujmy a rozhodnutia veľmocí, veríme, že z chýb sa treba poučiť a v skúškach doby sa pokúsiť obstáť. Myslieť sebavedomo, zodpovedne a racionálne, vedomí si zodpovednosti a roly malého národa uprostred Európy.

Veríme, že pestovaním tohto postoja môžeme byť prospešní slovenskej verejnosti aj spoločenskému a politickému životu. Opierame sa pritom o tie najlepšie tradície zápasu proti komunizmu a chceme čeliť propagande, lži a každej podobe cenzúry, ktorá ničí slobodu a slobodnú spoločnosť.

Sú tu však aj ďalšie ohrozenia, ktoré pôsobia zvnútra aj zvonka, osobité miesto medzi nimi zaujímajú radikálneideológie. Považujeme za svoju zodpovednosť na ich nebezpečenstvo upozorňovať a slobodne o ich písať. Cítime sa byť viazaní nevinnými obeťami ideológii 20. storočia, ich príkladu a osobnej statočnosti.

Najdôležitejším prostriedkom, ktorý musíme v tejto práci ctiť, je pravda. Existencia pravdy a jej hľadanie nemôže byť spochybnené, ani relativizované, inak každá ľudská činnosť – vrátane písania – stráca zmysel.

Štandard preto ponúka dôveryhodné texty, úvahy a názory, slobodnú a polemike vystavenú diskusiu. Veríme, že je to záruka kvalitného obsahu a dôveryhodnosti.


Ciele

Veríme vo výmenu informácií, rovnocenne tomu aj potrebe zorientovať sa v ich spleti a protichodných záujmoch. Ak sa to má dariť, je potrebné vzdelanie, rozhľad a polemika, ktoré jediné môžu preveriť argument a myslenie. 

Pravdu si ctíme nadovšetko, preto sa ju vždy usilujeme hľadať.

Viaže nás cieľ, aj použité prostriedky. Považujeme za potrebné, aby takýto prístup spájal generácie, skúsenosť starších s energiou a túžbou po poznaní medzi mladšími, centrum štátu s krajinou, bez akéhokoľvek pohŕdania či povyšovania. 

Poslaním média je tiež budovanie puta s čitateľmi, podnikateľmi, vedeckou a humanitnou sférou, ako aj politikou. Vo všetkých našich produktoch a výstupoch ponúkame snahu o hľadanie pravdy, rešpekt a úctu k inému názoru, ako aj trvalú snahu o vlastné zlepšovanie. Tešíme sa, ak tým dokážeme inšpirovať k diskusii, ale aj polemike a slobodnej výmene názorov. 

Štandard si uvedomuje zásadný význam médií pri formovaní verejnej mienky a zaväzuje sa k zodpovednej a spravodlivej žurnalistike, ktorá si ctí slobodu, odmieta cenzúru a hlási sa k tolerancii v duchu kresťanstva a slobodnej spoločnosti. Redakčná práca sa riadi zaužívanými novinárskymi smernicami.

Toto poslanie Štandardu dopĺňa krédo našej žurnalistiky.


Krédo

Štandard sa hlási k západným civilizačným hodnotám, ktoré vychádzajú z kresťanstva, judaizmu a antiky. Hlásime sa k úcte k ľudskému životu, rodine založenej na manželstve muža a ženy, k slobodnému politickému zriadeniu, kde vládne väčšina s rešpektom k právam menšiny, k slobodnému obchodu a záväzkom silnejších voči slabším, k svetu, kde práva vyvažujú povinnosti a kde sa ľudské práva nezamieňajú s privilégiami.

Hlásime sa k hľadaniu pravdy, k poznávaniu a ku kultúre a kultúrnosti. V tejto práci sa usilujeme klásť si najvyššie nároky na samých seba, ale aj snažiť sa kvalitou
a relevantným obsahom poskytnúť službu našim čitateľom. Veríme, že tým poskytujeme čitateľom jasnú orientáciu, ktorá je na prospech spoločnosti.

Našu úlohu vidíme v informovaní o svete okolo nás, zachovávajúc spravodlivý prístup, s priznaním našich názorov a komentárov, ktoré sme vždy pripravení hájiť a vystaviť slobodnej diskusii a polemike. Nie sme poplatní žiadnym záujmom, žiadnym stranám ani skrytým či priznaným fondom, naopak, zakladáme si na dôveryhodnosti, ceníme si dôveru našich čitateľov a cítime k nim záväzok. V čase, keď sa buď posilňuje anarchia, alebo tendencie vedúce k nátlaku až totalite v myslení či politike, chceme byť hlasom, ktorý dáva priestor rozumu, svedomiu a skúsenosti. V skúškach a otrasoch chceme čeliť chaosu aj útlaku, chrániť slobodu a starostlivosť o dušu. Ctíme si vieru v Boha a Desatoro, ako aj princíp, že náboženskú vieru nemožno nikomu vnucovať.

Veríme, že tento prístup dokážu zabezpečiť len novinári a redakcia, ktorých viaže vlastné svedomie a osobná česť. To je jediná a najväčšia obrana pred manipuláciou a ovplyvňovaním čitateľskej obce. Zároveň si to vyžaduje hľadanie balansu medzi hľadaním pravdy a snahou o jej pomenovanie, ako aj cnosťami miernosti a primeranosti. Vulgárny jazyk a bulvárne zmýšľanie to ohrozujú, preto tieto prostriedky odmietame. Nikoho pri svojej práci nezosmiešňujeme, nikomu sa neposmievame a nikoho neponižujeme. Dôstojnosť každého človeka rešpektujeme.

Sme presvedčení, že každá generácia musí zviesť zápas o ochranu alebo udržanie slobody a plurality, že sloboda nie je raz a navždy daná a aj v tom spočíva jej hodnota. Tento princíp nás viaže v úcte ku všetkým, ktorí za slobodu bojovali, chránili ju a kultivovali.

Naše dejiny nás tiež učia o skúsenosti s oportunizmom. Ako veľmi ohrozuje charakter jednotlivca a národa, ako veľmi vedie k úpadku a uľahčuje útlak. Aj tomu chceme čeliť a byť verní odkazu Silvestra Krčméryho z temnej hodiny našich dejín, keď po ťažkom väzení povedal, že pravda je viac ako moc. Krčméryho príklad nás zaväzuje aj v odmietaní pomsty a všetkých foriem nespravodlivosti.

To všetko sa nekríži, ale prirodzene spája s rôznosťou názorov a presvedčení s ochotou spolupracovať s inými, solidarizovať sa so slabšími a učiť sa od lepších a skúsenejších. V tomto duchu sa zaväzujeme vytvárať priestor pre slobodnú diskusiu a pestrosť v našom médiu, otvorenosť diskusii a slobodnej výmene názorov.

Štandard má ambíciu byť slovenským médiom s medzinárodným dosahom. Za najbližšiu a najprirodzenejšiu oblasť záujmu považujeme oblasť strednej Európy, obzvlášť krajiny s rovnakou alebo podobnou skúsenosťou z obdobia komunizmu a integrované do Európy. Veríme vo význam hraníc a význam národného štátu, ako aj cezhraničnú spoluprácu a porozumenie, medzi štátmi, médiami aj jednotlivcami
a organizáciami.

Vydavateľ. Spolu s nakladateľom určuje novinárske smernice. Spolu so šéfredaktorom monitoruje implementáciu tohto usmernenia vo vydavateľských produktoch. Je spojovacím článkom medzi vedením a redakciou. Vypracúva novinárske koncepcie a radí nakladateľstvu. Nemá však vplyv na každodennú prácu redakčných tímov. 

Za obsah s konečnou platnosťou zodpovedá šéfredaktor, ktorý sa za svoje rozhodnutia zodpovedá redakcii, čitateľom a súčasne predstavenstvu a majiteľom. Majitelia a akcionári sa zaväzujú, že na šéfredaktora a redakciu nebudú vyvíjať nijaký nátlak. Rozhodnutie o výbere šéfredaktora je v rukách majiteľov a akcionárov, za výber redakcie zodpovedá šéfredaktor.


Deklarácia nezávislosti

Štandard je nezávislá mediálna spoločnosť. Nie je závislá od štátnych organizácií ani od tých, ktoré sú so štátom prepojené alebo ich štát priamo či nepriamo financuje. Štandard nie je napojený ani na žiadne nadácie či mimovládne organizácie (tzv. NGO). Táto nezávislosť platí bez obmedzenia pre domáce a zahraničné subjekty.

Štandard neprijíma dary a príspevky. Ani od spoločností, nadácií, štátnych alebo so štátom prepojených organizácií, mimovládnych organizácií (tzv. NGO), ani od súkromných osôb. To platí bez obmedzenia pre domáce aj zahraničné subjekty.

Štandard definuje svoje novinárske usmernenia nezávisle od akéhokoľvek vplyvu tretích strán.

Publicistickú smernicu denníka Štandard určuje vydavateľ v spolupráci s nakladateľom. Spolu so šéfredaktorom kontroluje plnenie tohto usmernenia. Zvyčajne je spojovacím článkom alebo sprostredkovateľom medzi vedením a redakciou. Vypracúva publicistické koncepcie a radí vydavateľovi. Nemá však vplyv na každodennú prácu redakcie. (Definícia Wikipédia).

Štandard nefinancuje žiadne politické strany, organizácie spojené so štátom alebo organizácie, ktoré sú priamo alebo nepriamo financované štátom, ani nadácie či mimovládne organizácie (tzv. NGO). To platí bez obmedzenia pre domáce aj zahraničné subjekty.

Štandard je financovaný výlučne z predaja predplatného a reklamy.

Štandard nepredáva reklamu štátnym organizáciám ani tým, ktoré sú so štátom prepojené alebo ich štát priamo či nepriamo financuje. Nepredáva reklamu ani nadáciám či mimovládnym organizáciám (tzv. NGO). Toto nariadenie sa vzťahuje na domáce aj zahraničné subjekty.