Tigre odobraté nezodpovednému chovateľovi sú už v bojnickej ZOO. Pošlú ich do Afriky

Národná zoologická záhrada Bojnice Národná zoologická záhrada Bojnice. Foto: TASR/AP

BOJNICE – V apríli tohto roka chovateľovi veľkých mačkovitých šeliem na Slovensku odobrali tri mláďatá tigra. Tie sa aktuálne nachádzajú v Záchytnom centre pre zhabané a zaistené živočíchy v Národnej zoologickej záhrade Bojnice.

„Zákon o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi od roku 2022 zakazuje kupovať či iným spôsobom nadobúdať veľké mačkovité šelmy, primáty a medvede. Zároveň umožňuje majiteľom, ktorí v minulosti nadobudli takéto zvieratá, aby ich dochovali. Musia ich však zabezpečiť tak, aby sa ďalej nerozmnožovali. V tomto prípade nebola podmienka splnená,“ ozrejmila zoo na svojej webovej stránke.

Mláďatá zostanú v starostlivosti ošetrovateľov niekoľko týždňov. Po určených úkonoch plánujú tigre previezť do organizácie mimo územia Slovenskej republiky. Ich novým domovom sa pravdepodobne stane Juhoafrická republika, konkrétne Lionsrock Big Cat Sanctuary, kde im budú vytvorené adekvátne podmienky na život.

Bojnická ZOO je jedinou štátnou zoologickou záhradou na Slovensku a zároveň aj prevádzkou Záchytného centra, v ktorom sa nachádzajú živočíchy z nelegálnych chovov. Tieto zvieratá nie sú sprístupnené verejnosti, pretože nie sú majetkom zoologickej záhrady.

„O tieto zvieratá sa staráme do doby, kým kompetentné orgány nerozhodnú, ako s nimi bude naložené ďalej,“ vysvetlila hovorkyňa zoologickej záhrady Andrea Klasová.

Zhabané mláďatá tigra. Zdroj: Nzoo Bojnice

Ďalšie články