V Bánovciach sa nakazili stovky ľudí infekčným vírusom. Epidémia sa šíri aj do Trenčína

V Bánovciach sa nakazili stovky ľudí infekčným vírusom. Epidémia sa šíri aj do Trenčína Ilustračná foto. Zdroj: Jakub Kotian/TASR

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU – V Bánovciach nad Bebravou sa šíri epidémia norovírusu, ktorá už postihla stovky ľudí. Vírus sa prenáša prostredníctvom kontaminovaných potravín. Medzi jeho typické príznaky patria hnačky a zvracania.

Podľa portálu tvnoviny.sk sa vírus rozšíril aj do miest Trenčín, Topoľčany a Partizánske. Zdrojom nákazy je prevádzka v bývalej Tatrovke, odkiaľ si ľudia zobrali jedlo. V reakcii na šírenie vírusu Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne už túto prevádzku zatvoril.

Aktuálne je nakazených viac ako 500 osôb, pričom existuje možnosť, že nakazení môžu byť aj členovia domácností týchto ľudí. To by mohlo znamenať ešte vyšší celkový počet prípadov nákazy. Spoločným menovateľom medzi všetkými prípadmi je konzumácia jedla z rovnakej výdajne.

Norovírus je infekčný a môže sa prenášať rôznymi spôsobmi, vrátane slín, konzumácie kontaminovanej potravy alebo dotyku s infikovanými povrchmi.


Ďalšie články