V Otrhánkach oslávili koniec vojny zapálením vatry, chutnú držkovú tu varia už štyri dekády

zapalenie vatry otrhanky titulna V Otrhánkach slávili Deň víťazstva zapálením vatry. Foto: Stanislav Vavro

OTRHÁNKY – V malebnej obci si občania a návštevníci zo širokého okolia pripomenuli 79. výročie ukončenia druhej svetovej vojny posedením pri vatre, ľudovej muzike a s kvalitnou držkovou.   

V minulosti sa akcia konala spontánne v kruhu priateľov pod javorom v blízkosti obecného úradu. Pri tejto príležitosti tam varia už 40 rokov držkovú, a to vďaka obetavej miestnej kuchtičke Anne Strempekovej.

„Pred štyridsiatimi rokmi patril medzi hlavných organizátorov môj manžel Ján Strempek. Som rada, že aj napriek tomu, že už nie je medzi živými, kamaráti si naňho radi spomínajú. Dnešná akcia sa v súčasnosti traduje aj na jeho počesť,“ povedala uznávaná kuchárka, ktorá práve dovárala držkovú v dvoch kotloch.

„Už niekoľko rokov varím z predvarených držiek. Od mäsiara z Diviackej Novej Vsi sú najlepšie,“ prezradila kuchárka počas miešania obľúbenej polievky, do ktorej prilievala pochutinu z kostného vývaru. V minulosti spotrebovala na dva kotle 52 kg držiek, v súčasnosti jej stačí 44 kg.

Základ dobrej držkovej postavila aj tento rok na hovädzom vývare a kostiach, ktoré varila v inom kotli. „Na kvalitný vývar pridávam do vody aj kvalitné kosti, už tam nedávam klbáky [veľké hovädzie kosti, pozn. red.] ako v minulosti,“ zdôraznila s úsmevom na tvári.

Jedným z jej tajomstiev počas varenia je aj to, že cibuľku nesmaží, ale varí v kotli spolu s držkami bez rasce. Tvrdí, že potom nie je taká sladká. Vegeta, nové korenie, čierne korenie, majoránka, cesnak a paprika patria medzi jej tradičné ingrediencie, ktoré v polievke nemôžu chýbať. Na záver pridala držky, masť a papriku s ingredienciami.

V podvečer si v prírodnom areáli obecného úradu (bývalá 130-ročná základná škola) na nej pochutnávali návštevníci akcie, ktorá sa v obci traduje už štyri dekády. „Veľkú zásluhu na pokračovaní a udržiavaní tejto tradície má aj bývalý starosta našej František Flimel a po ňom starosta Ladislav Gieci,“ povedal pri spomienkach na predošlé obdobia súčasný starosta obce Ján Strempek, ktorý vykonáva verejnú funkciu už tretie volebné obdobie.

Podotkol, že prírodný areál, ktorý využívajú miestni obyvatelia na rôzne kultúrno-spoločenské akcie, prešiel za uplynulých desať rokov výraznou obnovou.

„Pre návštevníkov sme postupne vybudovali veľké prestrešenie z dreva, ktorého súčasťou je aj kuchyňa, priestor na sedenie, pevné pódium a tanečný parket. Akcie už môžeme organizovať za každého počasia. Neprekvapil nás ani dnešný podvečerný májový dáždik, ktorý nás trochu vystrašil,“ povedal starosta po zapálení vatry.

Ani večerný chlad po májovom daždi neposlal spokojných návštevníkov do svojich domovov. Kvalitný kotlíkový guláš, držková od pani Anky, občerstvenie, muzika s hudobnou skupinou KTM a priateľská atmosféra sú tou najlepšou pozvánkou na budúci rok.

Kuchtička varí držkovú polievku už 40 rokov. Foto: Stanislav Vavro
Návštevníkov zabávala hudobná skupina KTM. Foto: Stanislav Vavro
Vybudované prestrešenie z dreva slúži pre návštevníkov akcií. Foto: Stanislav Vavro
Ľudová veselica s HS KTM. Foto: Stanislav Vavro

Ďalšie články