Jazdec na smrtiacej kolobežke vyfasoval tri roky natvrdo

Jazdec na smrtiacej kolobežke vyfasoval tri roky natvrdo Tragédia sa stala vlani v auguste v blízkosti obchodného centra Max v Trenčíne. Foto: KR PZ Trenčín

POVAŽSKÁ BYSTRICA – Len polhodinu trvalo dnešné pojednávanie na považskobystrickom pracovisku Okresného súdu v Trenčíne, kde sudkyňa rozhodovala o treste pre 31-ročného Martina, ktorý vlani v auguste nebezpečnou jazdou na kolobežke pripravil o život 63-ročnú Máriu.

„Je mi to strašne ľúto,“ vyhlásil pred vynesením rozsudku Martin a rozplakal sa. Tragická dopravná nehoda sa stala vlani 23. augusta okolo pol siedmej podvečer na Ulici Generála M. R. Štefánika v Trenčíne v blízkosti obchodného centra Max.

Práve od obchodného centra smerom k autobusovej zastávke na opačnej strane štvorprúdovej cesty sa rozhodla staršia žena prejsť.

V tej chvíli však v ľavom jazdnom pruhu jazdil na elektrickej kolobežke Martin a keďže sa dostatočne nevenoval riadeniu, vrazil do chodkyne a ich stret mal fatálne následky.

Roztrhnuté väzivo medzi lebkou a krčnou chrbticou sa ukázalo ako smrteľný ortieľ pre staršiu ženu.

Prokurátor na dnešnom pojednávaní prečítal obžalobu vo veci prečinu usmrtenia. Obžalovanému Martinovi totiž po nehode namerali viac ako 1,3 promile alkoholu a podľa prokurátora jazdil na kolobežke rýchlosťou najmenej 60 km/h, čím prekročil v tomto úseku maximálne povolenú rýchlosť.

Obhajkyňa podľa vlastných slov síce mala výhrady k obžalobe, ale vzhľadom na skutočnosť, že jej klient chcel urobiť vyhlásenie o vine, na svojich výhradách netrvala.

Samotný Martin následne urobil vyhlásenie, v ktorom sa k skutku priznal, a tak sudkyňa už zabezpečovala len dôkazy súvisiace s výrokom o treste, ochranných opatreniach a náhrade škody.

Z registra trestov vyplynulo, že Martin v ňom má tri záznamy, pričom všetky boli zahladené vrátane toho z roku 2014, keď bol odsúdený za prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

V registri priestupkov má ďalších sedem záznamov a tie väčšinou súvisia s jeho správaním v cestnej premávke. Po skončení dokazovania prišiel rad na záverečné reči.

Prokurátor upozornil na prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky z minulosti a aj s ohľadom na závažnosť skutku požadoval pre obžalovaného Martina štvorročný nepodmienečný trest odňatia slobody.

Následky skutku boli tragické, ale čo sa týka trestu, žiadam o zhovievavosť pre môjho klienta. Poukazujem na skutočnosť, že v určitom smere došlo k tragédii aj konaním usmrtenej pani Márie, keď prechádzala cez frekventovanú cestu v nebezpečnom mieste,“ uviedla Martinova obhajkyňa.

Po krátkej prestávke sudkyňa vyhlásila rozsudok, v ktorom udelila obžalovanému trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a doživotný zákaz vedenia motorových vozidiel. Zároveň v rámci odškodnenia má dcére nebohej Márie uhradiť náklady spojené s pohrebom a dedičským konaním.

„Prihliadla som na vyhlásenie obžalovaného, ktorý oľutoval svoj čin. Mám však za to, že trojročný nepodmienečný trest odňatia slobody je primeraný vzhľadom na závažný následok, ktorým smrť nepochybne je,“ skonštatovala sudkyňa.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, všetky strany si ponechali lehotu na podanie prípadného odvolania.


Ďalšie články
Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Ministerstvo obrany pod vedením Roberta Kaliňáka podalo trestné oznámenie na vládu Eduarda Hegera z dôvodu nezákonného darovania stíhačiek MiG-29. Bývalá vláda sa mala podľa oznámenia dopustiť rovno troch trestných činov v súvislosti s darovaním stíhačiek, a to zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku a sabotáže. Takto...
Mestu sa míňajú kapacity na stavanie nových parkovísk. Aká realita čaká šoférov v Trenčíne?

Mestu sa míňajú kapacity na stavanie nových parkovísk. Aká realita čaká šoférov v Trenčíne?

TRENČÍN – Statická doprava je jedným z kľúčových prvkov dopravného systému každého mesta. Efektívne riadenie parkovacích kapacít a regulácia parkovania predstavujú pre samosprávy veľkú výzvu. Ako sa darí Trenčínu? Mesto spravidla zaznamenáva najväčšie problémy s nedostatkom parkovacích miest na sídliskách postavených v 70. a 80....