Moje meno je Zem a nechce sa mi s vami už hádať. Čo s tým urobíte?

hra Planety Divadelné predstavenie Planéty. Foto: Ľubomír Chochula

TRENČÍN – Jediná planéta, na ktorej sa dá žiť, je Zem a napriek tomu sa k nej nesprávame s rešpektom. Sami si bezohľadne ničíme životné prostredie, čo má už teraz neblahé následky a v budúcnosti to môže nadobudnúť katastrofické rozmery. Aj o tom hovorí skvelé environmentálne predstavenie Planéty, na ktoré sme sa boli pozrieť a porozprávali sme sa s režisérkou hry.

Každá snaha poukázať na tieto problémy s ambíciou zamyslieť sa nad tým, čo ako jednotlivci môžeme urobiť pre to, aby sme svojím zodpovedným správaním išli ostatným príkladom, je prínosom. Hovoriť o tejto vážnej téme sa dá rôznymi spôsobmi. Napríklad aj formou umeleckého jazyka a úsmevného environmentálneho diela.

Práve o tejto nanajvýš aktuálnej téme bola divadelná hra pod názvom Planéty. Účinkovali v nej žiaci literárno-dramatického oddelenia Základnej umeleckej školy Karola Pádivého v Trenčíne, ktorí sú združení v divadelnom súbore Kapa.

Predstavenie sa konalo v Kultúrnom dome v Svinnej (predtým sa s veľkým ohlasom hralo vonku pod bránou v Trenčíne a v klube Lúč) pod taktovkou režisérky a scenáristky Janette Strharskej. Predlohou sa stali texty piesní klaviristu a skladateľa Mateja Benku, ktoré autorka musela upraviť tak, aby mohol vzniknúť pútavý príbeh pre deti, mládež a dospelých.

Divadelná hra Planéty. Zdroj: Ľubomír Chochula

„Nebolo jednoduché pripraviť tento detský muzikál. Texty o všetkých planétach v našej slnečnej sústave, o slnku, mesiaci aj kométe, museli byť opreté o fakty. Hlavnou myšlienkou hry je to, že Zem je jediná planéta vo vesmíre, kde môžeme byť ľuďmi,“ priblížila pre Trenčiansky Štandard Strharská.

„Som rada, ako to mladí divadelníci stvárnili. Vložili do toho nielen svoj talent, ale aj srdce. Ich herecký aj spevácky prejav ma veľmi potešil. Výsledok stál za to. Hlavne mám dobrý pocit, že diváci boli spokojní,“ vyhlásila.

Nezabudla sa poďakovať nielen účinkujúcim, ale aj tým, ktorí jej s týmto dielom pomohli. „Režijne so mnou spolupracoval herec a pedagóg Lukáš Šepták, ktorý okrem toho, že zabezpečil aj technickú vybavenosť, tak sám oživil postavu z hry – Neptuna,“ uviedla.

Hudbu zložil klavirista džezovej kapely Erbetes Quartet Samuel Bánovec. „Spojenie tak kreatívnych ľudí očividne nemohlo dopadnúť inak, ako týmto zaujímavým projektom. Výtvarný odbor našej ZUŠ sa zaslúžil o použité kulisy. Všetkým, ktorí sa podieľali na tomto predstavení, patrí veľká vďaka,“ pokračovala vedúca literárno-dramatického odboru ZUŠ K. Pádivého v Trenčíne Strharská.

Nebeské telesá v podaní hereckých hviezdičiek ožili zmysluplným dialógom a spevom, ktoré podporila pôsobivá hudba. Všetci účinkujúci si to na javisku užívali a táto silná téma sa ich dotkla aj ľudsky. Nepoňali to len ako hru, veď súčasnosť a budúcnosť našej planéty, aby Zem netrápila „astma“, ani všetky tie neduhy moderného sveta, ktorého odvrátenou tvárou je ekologická devastácia, sa týkajú každého z nás.

„V ostatných rokoch bola táto téma menej spomínaná, ale stále je potrebné chrániť našu planétu. Som rada, že sme aj my herci-začiatočníci mohli takto na tento problém poukázať,“ povedala pre Trenčiansky Štandard Natália Vangelová, ktorá stvárnila slnko.

„Keď som sa dozvedela, že budeme skúšať environmentálne predstavenie, bola som nadšená. Všetci spoločne musíme pomôcť našej planéte. Verím, že diváci budú toto posolstvo posúvať ďalej,“ doplnila pre redakciu Sofia Halásová alias mesiac.

Divadelná hra Planéty. Zdroj: Ľubomír Chochula

Hlavným mottom predstavenia bol slogan: „Moje meno je Zem a nechce sa mi s vami už hádať. Čo s tým urobíte?“

„Chcela som túto divadelnú hru ukončiť tak, že za súčasný stav sme vinní všetci. A iba vtedy, ak sa zmeníme, nás čaká lepšia perspektíva. Ja mám k životnému prostrediu pozitívny vzťah, k čomu ma odmalička viedli moji rodičia. Dnes, ako vidíme, sa ľudia radi obklopujú luxusom, ale to si žiada svoju daň,“ vyjadrila sa Strhárská.

Okrem zmeny myslenia nás všetkých, určenia iných priorít, by podľa nej pomohlo tiež to, keby na školách bola vyučovacím predmetom environmentálna výchova a keby táto aktuálna téma častejšie rezonovala vo verejnosti. „Keby bolo viac hier s touto tematikou a keby verejne činné osoby viac mysleli na ekológiu,“ dodala režisérka, ktorej zatiaľ najväčším úspechom je muzikál Studňa láska.

Na záver nám prezradila, čo chystá. „Spolu s kolegom Lukášom máme v pláne jeden projekt. Viem si predstaviť muzikál o holokauste, v ktorom by znovu hrali deti.“


Ďalšie články
Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Ministerstvo obrany pod vedením Roberta Kaliňáka podalo trestné oznámenie na vládu Eduarda Hegera z dôvodu nezákonného darovania stíhačiek MiG-29. Bývalá vláda sa mala podľa oznámenia dopustiť rovno troch trestných činov v súvislosti s darovaním stíhačiek, a to zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku a sabotáže. Takto...
Mestu sa míňajú kapacity na stavanie nových parkovísk. Aká realita čaká šoférov v Trenčíne?

Mestu sa míňajú kapacity na stavanie nových parkovísk. Aká realita čaká šoférov v Trenčíne?

TRENČÍN – Statická doprava je jedným z kľúčových prvkov dopravného systému každého mesta. Efektívne riadenie parkovacích kapacít a regulácia parkovania predstavujú pre samosprávy veľkú výzvu. Ako sa darí Trenčínu? Mesto spravidla zaznamenáva najväčšie problémy s nedostatkom parkovacích miest na sídliskách postavených v 70. a 80....