Z parkoviska bude korzo: miestotvorba, akú sme v Trenčíne doteraz nepoznali

IMG_3554 Z parkoviska bude korzo: miestotvorba, akú sme v Trenčíne doteraz nepoznali. Ilustračné foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – Trenčín ako budúce Európske hlavné mesto kultúry má byť príjemné, kultúrne, ekologické a udržateľné miesto, v ktorom sa ľudia radi stretávajú a socializujú. Jedným z podujatí, ktoré majú túto ambíciu podporiť, je Korzo Palackého. Ide o placemakingový projekt, ktorý má zmeniť pohľad ľudí na Palackého ulicu.

Podľa organizátorov ju totiž miestni vnímajú len ako ulicu s najväčším parkoviskom v meste a zabúdajú, aké inštitúcie a podniky sa na nej nachádzajú a že aj tamojšie budovy majú svoju historickú a kultúrnu hodnotu.

Podľa Mirky Gúčikovej, PR manažérky Trenčín 2026, je Palackého ulica krásna, no nie obľúbená. Slúži na presun a parkovanie, nie na pobyt. Vzhľadom na to, že ulicu v budúcnosti čaká rekonštrukcia, chcú na ňu upozorniť aj takýmto spôsobom.

Čo je placemaking?

Placemaking (miestotvorba) je mnohostranný prístup k plánovaniu, dizajnu a správe verejných priestorov, využíva inšpirácie a potenciál miestnej komunity so zámerom vytvárať verejné priestory, ktoré skvalitňujú vitalitu miest a podporujú zdravie, šťastie a pohodu ľudí.

Vytvára miesta, ku ktorým si budujeme vzťah. Toto všetko od Korza Palackého očakávajú aj jeho organizátori. 

„Tieto dočasné zásahy otvárania ulíc alebo rôzne intervencie patria do celosvetového trendu v prístupe k tvorbe verejných priestorov, ktorý sa nazýva placemaking alebo miestotvorba. Je to prístup, ktorý sa zameriava skôr na zážitky ľudí alebo na ich pobyt v priestore či na rôzne aktivity,“ vysvetlila Lívia Gažová, manažérka projektov verejného priestoru a architektúry Trenčín 2026.

Ako dodala, cieľom je vytvárať namiesto anonymných priestorov, ktorými prechádzame, miesta, ku ktorým máme vzťah. Podľa jej slov ide tiež o rôzne typy dočasných zásahov, ktoré majú prispieť k premene priestoru s cieľom ich ďalšieho využitia ako toho, na ktoré sme zvyknutí a na inú organizáciu daného priestoru.

Vizionárske projekty

Na porovnanie, ako môže vydarený placemaking vyzerať, si vezmime jednu z pokrokových európskych metropol. Čo tak Londýn? Metropola s dlhoročnou urbanistickou históriou, ktorá rozhodne rozumie miestotvorbe a chápe jej potenciál, je vzhľadom na svoju diverzitu a globálny charakter určite jedným z najlepších príkladov.

Naviac sa o Londýne vie, že je značne kooperačný – v profesionálnej sfére odborníci spolupracujú, pretože rámcové problémy, ktoré Londýn ako mesto má, potrebujú komplexné a multidisciplinárne riešenia, a urbánna transformácia mesta rozhodne patrí medzi ne.

Napríklad známa spoločnosť We Are Placemaking zrealizovala množstvo placemakingových projektov nielen v Spojenom kráľovstve, ale aj v kontinentálnej Európe. Keďže placemaking môže byť tiež krátkodobou záležitosťou, firma s obľubou realizuje aj sezónne projekty. Medzi tie najúspešnejšie patria Extraordinary Christmas (v preklade Neobyčajné Vianoce, pozn. redakcie).

Vianočný stromček v areáli nákupného strediska Coal Drops Yard býva každoročnou záležitosťou. Obdivujú ho tisícky ľudí. Firma však mala vymyslieť niečo unikátne. Navrhla hranolový strom z recyklovateľných materiálov vysoký asi 8,5 metra.

V spodnej časti hranolu sa nachádzali tunely, ktoré návštevníkom umožnili prechádzať sa priamo pod ním. Vedľa stromu umiestnili curlingové dráhy. Tvorcovia projekt navrhli s prihliadnutím na skutočnosť, že má osloviť všetky vekové kategórie, preto nechýbal ani plne zásobený bar.

Coal Drop’s Yard, This is loop tree. Foto: weareplacemaking.co.uk
Kvalitný placemaking vyžaduje veľkú dávku kreativity, času aj peňazí. Foto: weareplacemaking.co.uk

Aby ste získali ešte lepšiu predstavu o sezónnom placemakingu, na ilustráciu uvedieme ešte jeden príklad. Tá istá firma na Veľkú noc vymyslela chodník s inštaláciami vyzdobených veľkonočných vajíčok. Každé vajíčko bolo unikátne a oslavovalo jedinečnosť daného regiónu. Deväť umeleckých diel inštalovali na deviatich rôznych miestach. Vajíčka symbolizovali deväť lokalít.

Autori tiež vytvorili mapu, pomocou ktorej mohli účastníci zbierať pečiatky na každom stanovisku. Ak chodník absolvovali celý, za odmenu dostali veľkonočné vajíčko ako pripomienku toho, že cestu úspešne zvládli.

Počas víkendu absolvovali veľkonočný chodník stovky ľudí. Na miestach, ktoré by možno len tak nenavštívili, pobudli dlhší čas. Presne to má byť účelom miestotvorby.

Easter trail ako príklad vydareného placemakingu. Foto: weareplacemaking.co.uk

Korzo Palackého. Čo ponúkne pilotný projekt v Trenčíne?

Samotný sprievodný program bude príležitosťou objavovať Palackého ulicu. Nahliadneme do minulosti, ktorú nám poodhalí výstava fotografií. Vďaka mobilnej aplikácii sa z Palackého ulice stane interaktívne ihrisko s úlohami a hrami.

„Kriedami spolu dotvoríme maľbu na ceste, ktorú navrhli študenti a študentky trenčianskej Školy umeleckého priemyslu. Alebo sa ulicou pretancujeme na tanečnom workshope, ktorý spojí rôzne štýly. V stánku Inštitútu participácie Trenčín (IPT) si Palackého ulicu môže každý vyskladať sám alebo si zahrať špeciálne mestské pexeso,“ prezradila Gúčiková.

Do podujatia sa rozhodli zapojiť aj významné inštitúcie na Palackého ulici. Verejná knižnica M. Rešetku pripravuje swap detských kníh, čitáreň a hravé programovanie.

„V tento deň sa tiež môžete zúčastniť na komentovaných prehliadkach Piaristického gymnázia. Okrem toho nás čakajú detské divadielka, koncerty mladých talentov či diskusie. Mestský kurátor Omar Mirza bude z Palackého ulice naživo vysielať reláciu Na tému v Rádiu Devín,“ uzavrela Gúčiková.

Galéria M. A. Bazovského ponúkne obľúbené výtvarné dielne a interaktívne hry s umením pre deti aj dospelých a voľný vstup na výstavy. „V galérii sa veľmi tešíme, že sa staneme súčasťou Korza. My, prevádzky na Palackého ulici, sa poznáme, no nemali sme príležitosť sa takto stretnúť. Určite to uvítame,“ povedala Barbora Petríková, riaditeľka Galérie M. A. Bazovského.

Podujatie Korzo Palackého sa bude konať na celej ulici počínajúc budovou Hotela Elizabeth a končiac Piaristickým gymnáziom J. Braneckého. Bude to prvý raz, čo budú môcť inštitúcie z ulice podniknúť spoločné aktivity a lepšie sa navzájom spoznať.

„Očakávame viac ako 70 predajných stánkov, kde ľudia nájdu kvalitné a originálne výrobky od oblečenia, cez kozmetiku, po hračky a knihy,“ vyjadrila sa Zuzka Ščepková, spoluorganizátorka podujatia. „V rámci gastra sa môžete tešiť nielen na chutné jedlo v stánkoch, ale pridali sa aj prevádzky z ulice. Ľudia budú môcť ochutnať napríklad špeciálnu príchuť Korzo zmrzliny, Korzo pizzu alebo lokálne potraviny,“ dodala.

S prípravou podujatia pomáhajú aj ľudia z projektu Trenčín na Korze, ktorý organizujú v našom meste od roku 2017. „Keď sme boli Trenčínom 2026 oslovení na spoluprácu, neváhali sme a zobrali sme Palackého ulicu ako veľmi peknú výzvu,“ vyjadril sa Michal Kucharovič z Trenčína na Korze.

Alternatívna doprava

Keďže bude parkovanie na Palackého ulici v sobotu zakázané, organizátori na presun odporúčajú hromadnú dopravu, vlastné nohy či bicykel. „Parkovanie bicyklov bude možné v stojanoch pri Piaristickom gymnáziu a tiež v dodatočných stojanoch oproti parkovaciemu domu,“ ozrejmila Gažová.

Pripomíname, že zákaz státia a parkovania na Palackého ulici začne platiť už v piatok 21. júna 2024 o 14:00, prejazd bude možný do 18:00. Uzávera potrvá do soboty 22. júna do polnoci.

Podrobný harmonogram programu aj pripravované dopravné opatrenia k 22. júnu 2024 nájdete tu.

Zľava Lívia Gažová a Mirka Gúčiková, stretnutie s médiami ohľadom podujatia Korzo Palackého. Foto: Trenčiansky Štandard

Ďalšie články
Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Ministerstvo obrany pod vedením Roberta Kaliňáka podalo trestné oznámenie na vládu Eduarda Hegera z dôvodu nezákonného darovania stíhačiek MiG-29. Bývalá vláda sa mala podľa oznámenia dopustiť rovno troch trestných činov v súvislosti s darovaním stíhačiek, a to zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku a sabotáže. Takto...
Mestu sa míňajú kapacity na stavanie nových parkovísk. Aká realita čaká šoférov v Trenčíne?

Mestu sa míňajú kapacity na stavanie nových parkovísk. Aká realita čaká šoférov v Trenčíne?

TRENČÍN – Statická doprava je jedným z kľúčových prvkov dopravného systému každého mesta. Efektívne riadenie parkovacích kapacít a regulácia parkovania predstavujú pre samosprávy veľkú výzvu. Ako sa darí Trenčínu? Mesto spravidla zaznamenáva najväčšie problémy s nedostatkom parkovacích miest na sídliskách postavených v 70. a 80....