Trenčiansky a Zlínsky kraj chcú rozšíriť spoluprácu. O čo pôjde?

20230524_141641 O čom rokovali šéfovia susedných krajov? Foto: TSK

TRENČÍN/ZLÍN – Obnovenie priameho vlakového spojenia, cezhraničná spolupráca záchranných služieb, prepojenie študentov z oboch strán hranice i podpora cestovného ruchu boli hlavnými témami spoločného rokovania predstaviteľov Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a Zlínskeho kraja v Zlíne. Informovala o tom hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku jednou z priorít je znovuobnovenie priameho vlakového spojenia medzi susednými regiónmi. Medzi najdôležitejšie témy rokovania určite patrila verejná osobná železničná doprava medzi oboma krajmi, najmä spojenie Púchov – Horní Lideč. Na slovenskej strane musíme rokovať s ministerstvom dopravy, aby sme dotiahli tieto spoje, pretože my neobjednávame železničnú dopravu, túto kompetenciu má u nás práve ministerstvo,“ povedal Baška.

https://trencin.standard.sk/11755/z-trhu-stahuju-znamu-kozmetiku-mate-ju-doma/


Ako uviedol námestník hejtmana Zlínskeho kraja zodpovedný za dopravu Radek Doležel, na trati Horní Lideč – Púchov by mohli jazdiť prvé vlaky v polovici decembra tohto roka. Jazdiť by malo deväť párov spojov. Na prevádzke sa budeme spolupodieľať, teraz nás čaká doriešiť tarify, systémy a ďalšie technické detaily,“ spresnil Doležel.

https://trencin.standard.sk/11688/niekedy-staci-malo-katastrofu-v-trencianskych-tepliciach-odvratil-vpust/


Hejtman Zlínskeho kraja Radim Holiš poukázal na fakt, že na vládnej úrovni nie je dohoda o cezhraničnej spolupráci záchranných zdravotných služieb. Obidva kraje vzájomnú spoluprácu záchraniek nutne potrebujú. Je hanba, že ministerstvá zdravotníctva a poisťovne nie sú schopné dohodnúť sa a hazardujú so životmi ľudí. Naše sanitky totiž môžu byť občas na slovenskej strane rýchlejšie a to, samozrejme, platí aj naopak. Teraz to, bohužiaľ, nefunguje,“ zdôraznil Holiš.

(tasr)


Ďalšie články