V Považskej Bystrici liečia bolesti chrbtice modernou metódou. Účinnosť terapie je vysoká

upná nemocnica v Považskej Bystrici najnovšie pacientom ponúka modernú terapeutickú liečbu bolesti chrbtice Nemocnica pacientom ponúka modernú liečbu bolesti chrbtice. Foto: TSK

POVAŽSKÁ BYSTRICA – Župná nemocnica v Považskej Bystrici najnovšie pacientom ponúka inovatívnu terapeutickú liečbu bolesti chrbtice v novovybudovanom diagnostickom centre.

Periradikulárna terapia chrbtice ozónom je efektívne riešenie pre pacientov, ktorí bojujú s bolesťou chrbtice spôsobenou viacerými faktormi, ako sú napríklad herniované disky alebo zápalové procesy. Metóda urýchľuje návrat pacienta do bežného života, v niektorých prípadoch môže dokonca pacienta zachrániť pred operáciou.

„Výhodou je, že liečivo je aplikované priamo do postihnutej oblasti chrbtice. Ozón, ktorý sa aplikuje, má protizápalové a analgetické vlastnosti, pomáha zmierniť bolesť a zápal,“ ozrejmil riaditeľ nemocnice Igor Steiner.

Úspešnosť liečby pomocou ozónu dosahuje približne 85 až 90 percent, pričom efekt pretrváva individuálne po dobu 2 až 12 mesiacov. Liečbu je možné opakovať. 

„V terapii využívame predovšetkým protizápalové vplyvy ozónu, ktoré znižujú opuch v problematickom mieste. S odznením opuchu následne ustupuje aj bolesť,” skonštatoval primár Rádiologického oddelenia považskobystrickej nemocnice Eduard Sirotný.



Táto metóda má nízke riziko komplikácií, pretože využíva počítačovú tomografiu na navigáciu ihly do presného miesta v blízkosti nervu. „Skúsenosti s terapiou sú veľmi dobré, zápal a následne bolesť zvyčajne odznieva už po prvom podaní. Väčšinou dochádza k úľave do pár dní,” uviedol primár.

Prístroj nemocnica zakúpila z vlastných zdrojov za približne 15-tisíc eur. Vhodnosť metódy pri bolesti chrbta konkrétneho pacienta je však potrebné konzultovať so svojím lekárom.

Liečbu poskytujú v novom centre diagnostiky na rádiologickom pracovisku. Zdroj: TSK
Úspešnosť liečby je vysoká. Zdroj: TSK
Liečbu je možné opakovať. Zdroj: TSK

Ďalšie články