Nové Mesto nad Váhom oslavuje 760. výročie. Oslavy budú trvať tri dni

20230317_183101 Nové Mesto nad Váhom oslavuje 760. výročie. Oslavy budú trvať tri dni. Foto: web TSK

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM – Od prvej písomnej zmienky mesta uplynulo úctyhodných 760 rokov. Pri tejto významnej príležitosti mesto pripravilo trojdňové oslavy.

Ku gratulantom sa pripojil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška. Kraj o tom informoval na svojej oficiálnej stránke.

Prvá listina, v ktorej sa spomína Nové Mesto nad Váhom, pochádza z roku 1263. Kráľ Uhorska a Chorvátska, Belo IV., ňou daroval Nové Mesto nad Váhom, Stredu (dnes Horná Streda) a Potvorice benediktínskemu kláštoru sv. Martina na Panónskej hore. Od tejto chvíle uplynulo už 760 rokov.

Trojdňovú sériu podujatí, ktorou si prvú písomnú zmienku pripomíname, otvorili slávnostné príhovory primátora a pozvaných hostí. Za nimi nasledovali bloky historických prednášok.

„Nové Mesto nad Váhom sa veľmi dynamicky rozvíja a ja som veľmi hrdý, že k jeho koloritu môže dlhodobo prispievať aj Trenčianska župa. Máme tu niekoľko škôl, zariadenie sociálnych služieb aj Podjavorinské múzeum. Prajem mestu všetko len to najlepšie do ďalších rokov,” uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška. 

Oslavy budú prebiehať celý víkend.

Zdroj: web TSK


Ďalšie články