Nordic walking centrum v Trenčíne

web-121

TRENČÍN – V Trenčíne otvorili prvé Nordic walking centrum. Táto forma športu je u ľudí stále populárnejšou. Priťahuje mladých športovcov, ľudí v stredných rokoch, aj seniorov.

„Chceli by sme týmto podporiť rozvoj telesnej kultúry a zdravia obyvateľstva a veríme, že to bude mať široký sociálny dopad na to, ako ľudia budú môcť skvalitňovať svoj život v tomto okolí,” približuje inštruktorka a spoluzakladateľka Nordic Walking centra Trenčín Viera Jantošovičová.

Nordic Walking centrum v Trenčíne vzniklo pod patronátom Slovenskej asociácie Nordic Walkingu. Kurzy sa robia po celom Slovensku, no okrem hlavného centra a sídla na Štrbskom plese ide v Trenčíne o prvé Nordic Walking centrum v krajine.

V centre sa budú konať kurzy, treningy individuálne lekcie, ale aj zaujímavé prednášky od rôznych kvalifikovaných hostí na pravidelnej báze. „Pri nordic walkingu je ten úžasný benefit, že je to pre každého od piatich rokov. V podstate odkedy človek vládze chodiť, sa mu môže venovať.”

Podľa Jantošovičovej ide o jednu z najzdravších ozdravnošportových aktivít na svete. „Dá sa robiť v každom počasí a v každom ročnom období. Potrebujete len správne palice, tenisky  a oblečenie.”

V poslednom čase nordic walking naberá na popularite. Jantošovičová priznáva, že tomu dopomohla aj pandémia Covidu-19. „Je to jedna z najlepších rehabilitácii a regenerácii organizmu práve po tomto ochorení.”

Nordic walking navyše predstavuje viac ako 20 zdravotných benefitov. Je vhodný pri bolestiach chrbta, ochoreniach kardiovaskulárneho systému, po operácií pohybového aparátu. Benefity v tomto športe nájdu aj deti s poruchami učenia, pretože pri ňom zapájajú pravú a ľavú hemisféru mozgu.

Prostredníctvom paličiek sa zapája do pohybu oveľa viac aj horná polovica tela.  Na rozdiel od bežnej chôdze, pri nordic walkingu je zapojených 90 percent svalov tela. „Veľa ľudí si myslí, že zoberie paličky a ide nejakým spôsobom kráčať, ale to nie je celkom tak. Tá technika je kľúčová, aby ste získali benefity,” zdôrazňuje Jantošovičová.

Počiatky Nordic Walking sa datujú od roku 1930. Fínski bežeckí lyžiari využívali nordic walking pri letnej príprave. Koncom 20. storočia sa nordic walking ako moderná disciplína stávala čoraz obľúbenejšou aj v medzinárodnom meradle, nielen uprostred bežkárov.


Ďalšie články