Oslavy a odhalenie repliky

Replika mosta, ktorý by onedlho oslávil sto rokov. Foto: Tomáš Somr

Listina prvej písomnej zmienky obce Ľuborča a mesta Nemšová pochádza z roku 1242 a je uložená v Maďarskom národnom archíve v Budapešti. Oslavy 780. výročia prvej písomnej zmienky, ktoré sa uskutočnili 2. októbra 2022, boli nad očakávania účastníkov. Po celom meste a mestských častiach ste mohli nájsť symboly a informácie o tom, že tento rok je pre Nemšovanov a Ľuborčanov trochu iný, ako tie ostatné.

Celý rok sa niesol v duchu osláv 780. výročia prvej písomnej zmienky o Nemšovej a Ľuborči. Pri príležitosti výročia pripravovali viaceré verejné akcie, výstavy a, samozrejme, nechýbal ani tradičný nemšovský jarmok.

Oslavy pokračovali slávnostným oceňovaním občanov za ich prínos a zásluhy v rôznych oblastiach života, ktoré voči svojmu mestu vykonali. Podujatie sa uskutočnilo 2. októbra v Kultúrnom centre Nemšová. O štyri dni neskôr, 6. októbra, na Deň obetí Dukly, sa záujemcovia mohli prísť pozrieť do mestského múzea na vernisáž dvoch historických výstav, ktoré budú trvať do konca tohto kalendárneho roka.

Postavili repliku mosta T. G. Masaryka

V Múzeu mesta Nemšová odhalili repliku historického mosta T. G. Masaryka, ktorý v Nemšovej postavili v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Jeho piliere vybudovali na mieste, kde stál pred rokom 1919 pôvodný drevený nemšovsko-liborecký most cez Vláru. Most mal krátku životnosť, z večera do rána, z 28. na 29. apríla 1945, ho Nemci vyhodili do vzduchu. Dnes na tomto mieste stojí tzv. nový most z roku 1968.

Nemšovania si pripomenuli 100 rokov od úvodných výkopových prác na moste T. G. Masaryka. Na jeho pamiatku osadia repliku mosta v mierke 1:40 pri cyklotrase v blízkosti miesta, kde stál originál. 

Vďaka za uskutočnenie tejto dlhoročnej vízie patrí najmä primátorovi Milošovi Mojtovi, kronikárke Miroslave Bachratej a kováčovi Pavlovi Rácovi, ktorý prezradil, že výroba repliky trvala približne tri mesiace. 

„Myšlienka mosta bola už dávno. Tento most som našla na nejakých obrázkoch. Pár fotiek sa našlo a inak nič. V monografiách bol jeden krátky odsek o tom, ako ho vyhodili Nemci. Dôležitá bola projektová dokumentácia, tú sme nemali,“ povedala Miroslava Bachratá.

Nakoniec ju našli v národnom archíve. Bachratá prešla viaceré archívy, medzi nimi Trenčín a Bytču, ale Národný archív v Bratislave ukrýval hotový poklad. „Mali tam nejaké kolaudačné torzo, dokumentáciu.“

Na svoje narodeniny venoval mestu bronzový reliéf z pôvodného mosta

Na záver podujatia František Minďár venoval mestu bronzovú tabuľu, ktorá bola súčasťou originálneho mosta T. G. Masaryka o veľkosti 52 cm x 24 cm a s hmotnosťou 12 kg. Priznal, že refliéf darúva práve v deň svojich narodenín. Fotografiu storočného fragmentu spolu s fotografiami repliky nájdete v galérii pod článkom.


Ďalšie články