V Cetuni si cez víkend uctili padlých partizánov

202302270723580.01 V Cetuni si cez víkend uctili padlých partizánov. Foto: web Stará Turá

STARÁ TURÁ – V nedeľu sa konala pietna spomienka pri pamätníku v Cetuni. 

„Tento pamätník sa stal miestom spomienok na udalosť, ktorá sa dá nazvať najznámejším a najtragickejším bojom partizánov proti fašistom v osade Cetuna dňa 27. februára 1945,“ uviedlo mesto Stará Turá na sociálnej sieti.

Na pietnom mieste boli vzdať úctu aj predstavitelia mesta primátor Leopold Barszcz a zástupkyňa primátora Soňa Krištofíková.

Pri tejto príležitosti si pripomeňme jedného z nich.

Miloš Uher sa narodil 27. 7. 1914 v Lubine. Koncom roku 1939 sa pokúsil utiecť do Juhoslávie, útek sa mu nepodaril. Bol zatknutý v Maďarsku, kde ho väznili tri mesiace. Po návrate sa pripojil k myjavskému protifašistickému hnutiu. Spolu s Valentínom Medvedovom-Furmanovom inicioval sovietsko česko-slovenskú partizánsku skupinu. V deň vypuknutia SNP bola jednotka o počte 400 mužov v Lubine vyzbrojená.
„Od septembra 1944 bol veliteľom oddielu Hurban v 2.československej partizánskej brigáde J.V.Stalina. Operovali v podjavorinskom kraji na západe Slovenska.
27.2.1945 bola jeho jednotka napadnutá pri Cetune protipartizánskym oddielom Abwehrgruppe 218 – Edelweiss a Pohotovostné oddiely Hlinkovej gardy.
Pri celodennom boji padol veliteľ oddielu Hurban Miloš Uher, za nevyjasnených okolností bol zastrelený od chrbta. Pri boji padol aj jeho zástupca Anton Jakubík,“ uvádza sa na stránke Tváre SNP.

Zdroj: FB Tváre SNP, web Stará Turá


Ďalšie články