Zomrel významný vojnový veterán. Dožil sa úctyhodného veku

súhrn žilina - 13

TRENČÍN/LONDÝN – Lawrence Churcher, pravdepodobne posledný veterán Britského kráľovského námorníctva, ktorý prežil slávnu bitku o Dunkerque, zomrel vo veku 102 rokov. Úmrtie rodáka z Portsmouthe v okrese Hampshire mnohých zasiahlo.

Churcher zomrel 10. augusta v domove dôchodcov vo Farehame, iba niekoľko dní predtým, než mal osláviť svoje 103. narodeniny. Správu oznámila charitatívna organizácia Project 71, ktorej cieľom je podpora veteránov z druhej svetovej vojny.

Ako ďalej uviedli, Lawrence Churcher bol pravdepodobne posledným známym veteránom, ktorý prežil evakuáciu viac ako 338-tisíc vojakov britského expedičného zboru (BEF) a spojeneckých síl z pobrežného mesta Dunkerque v roku 1940. Churcherova nezlomná vôľa ho priviedla na palubu jednej z lodí, na ktorej sa spolu so svojimi dvoma bratmi, Edwardom a Georgeom, podarilo uniknúť z tejto dramatickej situácie. Stal sa tak svedkom a účastníkom jedného z najvýznamnejších historických momentov.

Churcher bol ocenený francúzskym Radom Čestnej légie, čo svedčí o jeho odvahe a prínose v rámci medzinárodného úsilia počas vojenských operácií. „Skutočne pozoruhodný muž, milovaný a rešpektovaný všetkými, ktorí ho poznali,“ uvádza charitatívna organizácia Project 71.

(tasr, deh)

Lawrence Churcher. Zdroj: RTV News

Ďalšie články