Koľko je v Trenčíne v skutočnosti migrantov? Primátor sa o nich dozvedel až včera, vnikli aj do areálu školy

DSC_0794 O situácií o migrantoch sa mesto dozvedelo od policajných zložiek až včera. Foto: Rasťo Harakal

TRENČÍN – Počet migrantov sa rapídne zvýšil, a to najmä v mestskej časti Zámostie. Obyvatelia sa oprávnene pýtajú, čo v tejto situácií robí mesto Trenčín a príslušné policajné zložky. My túto situáciu preverujeme a priebežne mapujeme.

V mestskej časti Zámostie si obyvatelia v posledných týždňoch všimli zvýšený pohyb migrantov. „Aktuálne je na území mesta približne 20 migrantov. V najbližších dňoch k nám privezú ešte jeden autobus, teda asi 40 ľudí. Nechcú tu zostať, netreba mať strach,“ uviedlo mesto vo včerajšej správe.

Na základe vyjadrenia mesta Trenčín sme oslovili hovorkyňu, aby nám ozrejmila situáciu, odkiaľ čerpá mesto informácie.

Informácie, ktoré zverejnil primátor pochádzajú z porady s Krajskou políciou. „Je tu cudzinecká polícia a ich sem nevozia prevádzači, je to organizovaný prevoz predovšetkým z Veľkého Krtíša, kde sa odchytia a rozvážajú sa do všetkých miest, kde sú oddelenia cudzineckej polície, dostanú papierik a idú ďalej. Migranti nie sú otázky na samosprávu,“ uviedla hovorkyňa mesta.

Ako ďalej uvádza hovorkyňa mesta, do včerajšieho dňa, kedy bola porada, nikto o prítomnosti nelegálnych migrantov na území mesta neinformoval. Primátor sa dozvedel túto informáciu až včera. „Na porade tiež zaznelo, že migranti pokračujú do Nemecka. Na záver hovorkyňa uviedla, že mesto nemalo žiaden podnet v súvislosti s migrantami až do utoroka 12. septembra.

Ako však uvádza konateľ jednej zo spoločností sídliacej v Zámostí na ulici Ľudovíta Stárka, migranti tu boli už na začiatku týždňa. „V pondelok v ranných hodinách som zavolal políciu, pretože na cvičisku miestnej autoškoly tam ležalo asi 15 až 20 ľudí, ktorí boli prikrytí nejakou plachtou. Polícia prišla na miesto a začala to hneď preverovať“, uviedol konateľ spoločnosti.

Na trenčianskej hrádzi sme oslovili aj migrantov. „Je nás tu teraz 30,“ uviedli. Na otázku, či vedia, kde sa nachádzajú, však nevedeli odpovedať. Kúsok od miesta ich zdržiavania sa sme sa spýtali aj miestneho rybára, čo hovorí na ich prítomnosť a či mal problémy. „Zatiaľ sú neškodní, mne osobne nič nerobia, ale až taký dobrý pocit z nich nemám,“ uviedol rybár.

Ulica Ľudovíta Stárka. Foto: Rasťo Harakal

O vyjadrenie ohľadom súčasnej situácie sme požiadali aj hovorkyňu PZ SR Denisu Bárdyovú. Na mailom zaslané otázky nám odpovedala nasledovne.

Na akom právnom základe zotrvávajú migranti na území mesta Trenčín?

Ak nejde o predvedené osoby na útvar PZ, tak tam (t. j. v Trenčíne) zotrvávajú dobrovoľne na základe toho, že sa im tam chce byť.

Požiadali o azyl?

Nie, o azyl nežiadajú. Ak by o azyl požiadali, boli by prevezení do záchytného utečeneckého tábora v Humennom.

Parčík pri OC Úspech. Zdroj: Tip čitateľa

Znenie zákona o pobyte cudzincov.

Zákon č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov  stanovuje presné podmienky pobytu cudzincov na území Slovenskej republiky a podľa tohto zákona sa presne špecifikuje, kedy SR môže odoprieť vstup štátnemu príslušníkovi tretej krajiny na naše územie (par. 12) a tiež je v tomto  zákone je ustanovené ako sa majú chrániť hranice  (par. 13 ods.1). Podľa verejne dostupných informácii a v zmysle uvedeného zákona migranti nespĺňajú podmienky pobytu a v zmysle tohto zákona by mali byť vrátení do krajiny, cez ktorú prekročili hranice SR. Nakoľko nikto z migrantov nepožiadal o azyl, Zákon č. 480/2002 o azyle nie je potrebné uplatniť.

Mesto tvrdí, že priestupky neboli

Z vyjadrenia primátora mesta sme sa dozvedeli, že nikto z migrantov nespáchal trestný čin a žiaden z migrantov sa nedopustil ani priestupku. Avšak vedenie na ZŠ Veľkomoravskej ulici potvrdilo, že včera vstúpilo do areálu školy niekoľko migrantov a jeden z nich aj do sociálnych zariadení školy. Rovnako nám to potvrdila aj mestská polícia. Na základe týchto okolností budú základné školy na území mesta monitorované.


Ďalšie články