Trenčianska pasáž Zlatá Fatima chátra. Aký osud ju čaká?

WhatsApp Image 2023-09-07 at 09.11.27 Pasáž Zlatá Fatima v Trenčíne. Foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – Pasáž Zlatá Fatima, jedno z najznámejších miest v Trenčíne a niekdajšia výkladná skriňa historického centra, je podľa mnohých dlhodobo zanedbávaným verejným priestorom. Kto za to nesie zodpovednosť?

Na úvod sa v krátkosti vráťme do histórie. Podľa informácií zo Štátneho archívu v Trenčíne pôvodnú pasáž vybudovali po veľkom požiari v roku 1886. Cieľom bolo uľahčiť prístup požiarnikov do vnútra mesta, a tak došlo k spojeniu Mierového námestia s dnešnou Palackého ulicou, bývalou hlavnou prejazdovou komunikáciou cez Trenčín. Pôvodne sa tu nachádzal hotel Zlatý Baran, v roku 1921 bol tento priestor zastavaný kinom Bio Zora, prvým kinom v Trenčíne.

So sťažnosťami na radnici nepochodíte

V súčasnosti sa však tento priestor s bohatou históriou, ktorým denne prejdú stovky nielen domácich, ale aj turistov, nachádza v rozpačitom stave. Podľa mnohých Trenčanov stav pasáže nezodpovedá jeho lukratívnej polohe, kopia sa tiež sťažnosti na neporiadok v okolí, ktorý rozhodne k atraktivite budúceho mesta kultúry neprospieva. „Najväčšia premávka osôb v Trenčíne a čo tu vidia? Neporiadok, deravý chodník, špaky v kvetináči. Nepekné, zanedbané,“ sťažuje sa pán Peter Hanžl.

„Kedysi to tu tak nebolo, viete? Kocky vypadávajú, zle sa tadiaľto chodí. Neviem, čo sa stalo s ľuďmi, sme akýsi ľahostajní ku všetkému, k sebe, k iným, k priestoru, v ktorom bývame. Alebo tí, ktorí tu bežne odhodia špaky z cigariet rovno pod nohy druhým ľuďom, sú tak zvyknutí aj doma? Potom žiadna sláva,” myslí si Trenčianka pani Marta Kubicová.

So sťažnosťami týkajúcimi sa Zlatej Fatimy ale na trenčianskej radnici nepochodíte. Väčšinovým majiteľom pasáže je spoločnosť COOP Jednota a ďalšie súkromné osoby. „Komunikovali sme s nimi o tom, žiaľ, bez väčšieho efektu,” uviedla pre Trenčiansky Štandard hovorkyňa mesta Erika Ságová.

Majiteľ pasáže sa bráni

Oslovili sme preto priamo spoločnosť COOP Jednota, ktorá problém s údržbou priznala. Problémy s vypadávajúcimi dlažobnými kockami podľa vlastných slov riešia priebežne počas celého roka, no do hry vstupujú aj financie, keďže opravy idú takmer výlučne z ich nákladov. „Nepriaznivý stav priechodu je spôsobovaný prejazdom a parkovaním motorových vozidiel (bez súhlasu majiteľov nehnuteľnosti), motoriek, bicyklov, kolobežiek a veľkým množstvom prechádzajúcich osôb. Často dochádza ku konfrontácii, kedy sú upozorňovaní najmä vodiči nákladných áut, keďže tretie osoby nemajú prejazd povolený,” vysvetlila pre redakciu Katarína Dobiašová zo sekretariátu spoločnosti COOP Jednota Trenčín.

Problémom, a to nielen estetickým, sú aj vtáčie exkrementy. Foto: Peter Hanžl

Ďalším problémom sú aj vtáčie exkrementy, ktoré priestor nielen esteticky narúšajú, no sú tiež zdrojom nebezpečných patogénov. Spoločnosť COOP jednota ale tvrdí, že situáciu vyriešili zábranami na všetkých oknách. Argumentujú tiež, že v budove sa nenachádzajú hniezda vtákov, keďže podkrovné priestory sú využívané ako kancelárie. Prstom ale ukazujú na mesto Trenčín. „Mesto by malo mať zmapované, kde dané vtáky hniezdia a riešiť ich premnoženie. Družstvo si nemôže dovoliť likvidáciu chemickými prostriedkami a ani na to nie sme oprávnení. Za posledné roky sme okrem opráv dlažby vyriešili aj stav stánkov v pasáži (okrem jedného), ktoré vo veľkej miere skultúrnili daný prechod aj s poskytovaním služieb pre verejnosť.”

Ako ďalej Dobiašová doplnila, riešili aj vandalizmus postriekaním fasády pri vstupe, počas celého roka vo vlastnej réžii osvetľujú z bezpečnostného hľadiska priechod v nočných a skorých ranných hodinách. „Ohľadom zlepšenia stavu priechodu sme s mestom Trenčín v rokovaní v rámci vysporiadania viacerých vzájomných záležitostí. Ponúkli sme im prenájom priechodu, takže veríme, že v dohľadnej dobe bude problém vyriešený k spokojnosti oboch strán, ako aj občanom Mesta Trenčín,” dodala.


Ďalšie články