Dubničania sa môžu tešiť na novú plaváreň a zrekonštruovaný kaštieľ

68731244_2211386462303575_3828724088935809024_n V areáli Dubnického kaštieľa sa konajú kultúrne podujatia. Foto: mesto Dubnica n. V.

DUBNICA NAD VÁHOM – Dominantou mesta je Dubnický kaštieľ zo 17. storočia, kde momentálne sídli mestské múzeum, galéria a Mestské informačné centrum. Nielen o tom sa v druhej časti rozhovoru porozprával Trenčiansky Štandard s primátorom Dubnice n. V. Petrom Wolfom.

Dubničania sú na tento majestátny kaštieľ hrdí. Aké plány má mesto ako vlastník s jeho rekonštrukciou?

Rekonštrukcia tohto objektu, ktorý patrí medzi najväčšie v strednej Európe, si vyžaduje značné finančné prostriedky. Odhadom sú to investície, ktoré presahujú 10 mil. eur. Keďže by sme to ťažko zvládli financovať z vlastného rozpočtu, chceme sa zapojiť do výziev, ktoré budú vychádzať, s úmyslom získať na tento účel nenávratný finančný príspevok. Momentálne sa nachádzame vo fáze projektovej prípravy. Verejnosť by mala vedieť, že nie je jednoduché získať stavebné povolenie na takýto typ historickej pamiatky a preto už pri projektovej príprave kooperujeme s Krajským pamiatkovým úradom. Verím, že sa nám s ním podarí nájsť spoločnú reč. Chceme tiež revitalizovať park Jána Baltazára Magina s unikátnou vyhliadkovou vežou Grotta.

Neuvažujete aj opraviť zatiaľ nevyužívanú kaplnku, kde by mohli byť aj cirkevné sobáše s kňazom, plus sväté omše?

Súčasťou kaštieľa je kaplnka a pripravovaná rekonštrukcia vráti „do života“ aj tento priestor, ktorý poskytne zázemie nie len pre sobáše, ale aj iné cirkevné či verejné podujatia.

V majetku mesta je už aj ďalšia historická budova zo 17. storočia na okraji parku J. B. Magina – kaštieľ Château Mignon, ktorý by mal po rekonštrukcii znovu ožiť. Ako to vyzerá s ním?

Teším sa z toho, že sa nám na rekonštrukciu tohto, kedysi luxusnejšieho zariadenia a neskôr opustenej zanedbanej budovy, podarilo získať finančné prostriedky v plnej výške z Plánu obnovy SR. Dokonca sme už absolvovali aj verejné obstarávanie na dodávateľa stavby. Vysúťažená cena je okolo 1,4 mil. eur. Po podpise zmluvy s víťazným uchádzačom si stanovíme harmonogram prác a pustíme sa do rekonštrukcie. Koľko potrvá, to v tejto chvíli nevieme. Vzhľadom na veľký rozsah prác to možno bude až dvanásť mesiacov, ale radi by sme s ňou začali ešte v tomto roku. Chceme túto národnú historickú pamiatku zrekonštruovať a ponúknuť ju Dubničanom i návštevníkom z iných lokalít na trávenie voľného času.

Bude Château Mignon znovu vychýreným hotelom a bude ho prevádzkovať mesto?

Je naším plánom, aby sa do Château Mignon znova vrátil život a aby sa z neho stalo atraktívne miesto z pohľadu cestovného ruchu. Ako mesto plánujeme zrekonštruovaný Château Mignon ponúknuť formou prenájmu prevádzkovateľovi, ktorý vzíde z verejnej súťaže a ktorý splní nami nastavené kritériá. Tie sa týkajú hlavne kvality poskytovaných služieb. Chceme mu prinavrátiť lesk a niekdajšiu slávu doplnenú o prvotriednu starostlivosť o zákazníkov a klientov.

Dobrou správou je aj to, že v Dubnici n. V. by mala pribudnúť plaváreň. V akom je to štádiu?

Vyhlásili sme architektonickú súťaž pre projekt novej plavárne, ktorá dopadla úspešne. Je to veľmi pekné dielo. Dnes sme v predfinálnej fáze tesne pred vydaním stavebného povolenia. Akonáhle ho dostaneme, spustíme proces verejného obstarávania. Na túto investičnú akciu by sme radi získali nenávratný finančný príspevok. Ak by to nebolo možné, použijeme úverové zdroje. Približné odhadované náklady sú 6,5 mil. eur. Naše mesto s tou rozlohou, počtom obyvateľov a geografickou polohou si určite umelú vodnú plochu zaslúži. Som rád, že Dubnica n. V. bude mať peknú reprezentatívnu plaváreň v lokalite Dolné Kolonky. Jednoznačne s ňou počítame.


Ďalšie články