Primár Peter Kaščák o rušení pôrodníc v našom kraji. Prečo podporuje ich zatvorenie?

BeFunky-collage 2 (17) Názor na redukciu pôrodníc nám vysvetlil primár gynekologicko-pôrodnickej kliniky FN TN Peter Kaščák. Foto: Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie NsP Myjava/Facebook, Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – V Trenčianskom kraji by od 1. januára 2024 mali zaniknúť pôrodnice v Myjave a Partizánskom. Zo šiestich pôrodníc v našom kraji by tak mali zostať štyri. Primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice Trenčín Peter Kaščák vysvetlil, prečo sa s týmto názorom stotožňuje.

Ste za redukciu pôrodníc. Môžete čitateľom vysvetliť vaše stanovisko?

Sú tu dva hlavné aspekty, ktoré treba brať do úvahy. Prvým je, že dnes už pôrodníctvo nie je odbor, kde stačí lekár a pôrodná asistentka. Musíte mať technické zázemie a niektoré prístroje sú také drahé a jedinečné, že nemôžu byť v každom okresnom meste. Tiež niektoré lieky sú extrémne drahé a nemôžu byť v každej pôrodnici.

Niektoré komplikácie lekár nezažije tri, štyri roky, a keď po takej dobe situácia nastane, je menšia šanca, že ju pôrodník úspešne vyrieši. Vo veľkej nemocnici sa s rôznorodými komplikáciami lekár stretne oveľa častejšie. Súčasne je často dôležitá spolupráca s kolegami z iných medicínskych odborov, ktorí v niektorých nemocniciach nie sú.

Druhým aspektom je skutočnosť, že nám v súčasnosti veľmi klesá pôrodnosť. Nemôžeme udržiavať existujúci systém pôrodníc s dramaticky klesajúcim počtom pôrodov a akútnym nedostatkom personálu. Personál treba sústrediť do kvalitne vybavených pôrodníc, ktoré sú rodičkám dostupné.

Ľudia sa však obávajú zlej dostupnosti.

Strašiť nedostupnosťou je absolútne nezodpovedné a populistické. Oproti minulosti máme vybudované cesty, takmer každý má doma dve autá. Aj dnes sa stáva, že rodička nestihne prísť včas do nemocnice. Často je to žena, ktorá býva 500 metrov od nemocnice… Také veci sa teda stávajú aj v súčasnosti a stávať sa budú. Pri akomkoľvek počte pôrodníc.


Ďalšie články