Ošarpaná budova patrí minulosti. Moderné Gastrocentrum otvorí už čoskoro

353613857_575928491324083_7421421381211733821_n-1024x684-1 Moderné Gastrocentrum otvorí už čoskoro. Foto: TSK

TRENČÍN – Komplexná rekonštrukcia budovy Gastrocentra bola pre mesto Trenčín a zároveň Trenčiansky kraj veľkou výzvou. V polovici leta sa konal posledný kontrolný deň pred odovzdaním stavebnej časti. Budova zíva prázdnotou a momentálne prebiehajú verejné obstarávania na vnútorné zariadenia.

V decembri sa s budovou budú zoznamovať prví študenti. Začiatkom budúceho roka otvorí svoje brány aj pre širokú verejnosť.

Gastrocentrum je školské zariadenie, ktoré patrí pod župnú Strednú odbornú školu obchodu a služieb v Trenčíne. Dlhé roky bola budova zvonku ošarpaná a rovnako aj zariadenie nezodpovedalo moderným štandardom.

Slávnostné poklepanie stavebného kameňa bolo začiatkom apríla 2022. Projekt komplexnej rekonštrukcie realizovala župa niekoľko rokov. Finančná čiastka celého zrealizovaného projektu, nielen stavebných úprav, ale aj nákupu technologického vybavenia odborných pracovísk a mobiliáru, bola v hodnote 5 miliónov eur s DPH. Z toho Trenčiansky samosprávny kraj zo svojho rozpočtu zaplatil viac ako 1 milión eur s DPH.

Vzniknú tam reprezentatívne priestory spĺňajúce tie najvyššie štandardy, reštaurácia, kaviareň a vytvorí sa adekvátny priestor pre zážitkovú gastronómiu.

„Rekonštrukcia budovy Gastrocentra v Trenčíne je ukončená, aktuálne prebieha kolaudačné konanie. Doposiaľ boli dodané gastrotechnológie, ktoré boli financované z rozpočtu projektu v rámci IROP, boli zrealizované všetky potrebné rozvody a dodané koncové prvky pre slaboprúdy – zabezpečovacie systémy, monitorovacie systémy, IT a komunikačné technológie,“ uviedla pre Trenčiansky Štandard hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Lenka Kukučková.

V týchto dňoch podľa informácií Trenčianskej župy prebieha dodávanie ďalšej časti gastrotechnológií, ktoré už financuje župa z vlastného rozpočtu. Poslednú dodávku a následnú inštaláciu musia uskutočniť do konca novembra. V rovnakom čase realizovali aj verejné obstarávanie na nábytok a interiérové vybavenie.

„Kompletné dodanie očakávame v priebehu decembra tohto roka. Súčasne škola realizuje nákupy kompletného inventáru pre prevádzku školského závodu, keďže Gastrocentrum bude spustené do prevádzky s úplne novým vybavením od budovy až po poslednú lyžičku. Študenti by sa mali začať zoznamovať s prevádzkou a technológiami v decembri tohto roka. Pre verejnosť by malo byť Gastrocentrum k dispozícii začiatkom roka 2024,“ informovala Kukučková.


Ďalšie články