Náhradníci v akcii: Do parlamentu mieria starosta Drietomy aj podpredseda kraja

bartek-nahradnik-kmec Michal Bartek (na snímke vpravo) bol v minulom období asistentom poslanca Petra Kmeca (vľavo). Už onedlho si vyskúša poslancovanie na vlastnej koži. Foto: FB M. Bartek

TRENČÍN – Trenčiansky kraj bude mať v Národnej rade Slovenskej republiky nakoniec deväťčlenné zastúpenie. Po zostavení vládnej koalície Smer-SSD – Hlas-SD – SNS si to množstvo zvolených poslancov namierilo do exekutívnych funkcií, a tak sa priestor v parlamente otvoril pre viacero náhradníkov.

Sú medzi nimi aj starosta obce Drietoma v Trenčianskom okrese Jaroslav Mego, podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Michal Bartek a bývalý prednosta Okresného úradu v Bánovciach nad Bebravou Michal Kapuš.

Štvorica z deviatich poslancov za Trenčiansky kraj bude pôsobiť v poslaneckom klube víťaznej strany Smer-SSD. Jednoznačne najskúsenejším z nich je trenčiansky župan Jaroslav Baška. V Národnej rade SR sedel už ako 27-ročný a aktuálne volebné obdobie je pre neho už šiestym v poradí. Vo voľbách pritom uspel už sedemkrát, ale v rokoch 2006 až 2010 namiesto výkonu poslaneckého mandátu pôsobil najprv ako štátny tajomník a neskôr ako minister na Ministerstve obrany SR. V aktuálnom volebnom období bude podpredsedom Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

Druhé volebné obdobie bude v slovenskom parlamente pôsobiť rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka Jozef Habánik. Jeho meno sa skloňovalo v súvislosti s výkonom niektorej z ministerských funkcií, ale nakoniec zostal v parlamente, pričom bol zvolený za podpredsedu Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

Do parlamentu boli pôvodne zvolení aj Richard Takáč a Jozef Smatana, ale obaja dali prednosť exekutívnym funkciám. Takáč bol prezidentkou Zuzanou Čaputovou vymenovaný za ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a Jozef Smatana bol vládou vymenovaný za jedného z dvojice štátnych tajomníkov na Ministerstve životného prostredia SR. Trenčiansky kraj však budú v slovenskom parlamente zastupovať iní dvaja „smeráci“.

Náhradníkom za Juraja Gedru, ktorý sa stal novým vedúcim Úradu vlády SR, bude starosta obce Drietoma Jaroslav Mego. Ten starostuje od roku 2016, kedy uspel v doplňujúcich voľbách po tom, čo sa funkcie vzdal zo zdravotných dôvodov dnes už nebohý Jozef Kluka. Mego potom svoj starostovský mandát obhájil vo voľbách v rokoch 2018 aj 2022.

Svoj poslanecký mandát bude môcť vykonávať aj popri starostovaní a jeho pozícia v NR SR bude aj na prospech obecného rozpočtu. Z neho totiž nebude už vyplácaný viac ako štvortisícový mesačný starostovský plat, ale Mego popri plate poslanca NR SR bude za výkon starostovskej funkcie dostávať už len plat vo výške minimálnej mzdy, ktorá je pre budúci rok stanovená vo výške 750 eur.

Kým Mego sa do parlamentu dostal zo siedmej náhradníckej pozície, Michal Kapuš z Bánoviec nad Bebravou bol vo volebných výsledkoch ešte o jednu pozície nižšie. V poslaneckých laviciach vystrieda Igora Chomu, ktorý si po šéfovaní v Národnej diaľničnej spoločnosti a primátorovaní v krajskom meste Žilina vyskúša pozíciu štátneho tajomníka na Ministerstve dopravy SR.

Michalovi Kapušovi parlamentné priestory nie sú cudzie, v predchádzajúcom volebnom období pôsobil ako asistent poslanca Jozefa Habánika. V rokoch 2016 až 2020 bol prednostom Okresného úradu v Bánovciach nad Bebravou a aktuálne v tomto meste vedie mestské kultúrne stredisko.

Jaroslav Mego aj Michal Kapuš zatiaľ oficiálne nie sú poslancami NR SR, stane sa tak až po zložení poslaneckého sľubu. To je aj prípad podpredsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Michala Barteka, kandidujúceho za stranu Hlas-SD, ktorý v Národnej rade SR nahradí novú štátnu tajomníčku ministerstva vnútra Luciu Kurilovskú. Aj on bol v minulom volebnom období poslaneckým asistentom, keď pri výkone funkcie pomáhal Petrovi Kmecovi.

Bartek bude jedným z trojice zástupcov Trenčianskeho kraja za stranu Hlas-SD, prvú poslaneckú schôdzu už absolvovali považskobystrický primátor Karol Janas a vedúci kancelárie primátora Bánoviec nad Bebravou a trenčiansky mestský poslanec Michal Moško.

Janas sa stal podpredsedom Mandátového a imunitného výboru NR SR a bude pôsobiť vo výbore pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a výbore pre zdravotníctvo. Moško sa stal podpredsedom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby a zároveň bude pôsobiť vo výbore pre obranu a bezpečnosť a výbore na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu.

Skladanie sľubu na najbližšej schôdzi čaká aj ôsmu zástupkyňu Trenčianskeho kraja v parlamente, ktorou je šéfka Kresťanskej únie Anna Záborská a ktorá sa z účasti na ustanovujúcej schôdzi parlamentu ospravedlnila.

Zoznam zástupcov nášho kraja završuje bývalý šéf policajnej inšpekcie Ivan Ševčík, ktorý sa do parlamentu prekrúžkoval na kandidátke Slovenskej národnej strany. Pôsobiť bude v dvoch parlamentných výboroch, a síce v Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a vo výbore pre obranu a bezpečnosť.


Ďalšie články