Život na hornej Nitre bude drahší. Dane zvyšuje aj kúpeľné mesto Bojnice

MsU Bojnice Štát priškrtil samosprávy. Dane a Dane zvyšuje aj kúpeľné mesto Bojnice. Foto: Stanislav Vavro

BOJNICE – Štát priškrtil samosprávy. Dane a poplatky budú musieť zvýšiť aj v bojnickej samospráve, navrhované zmeny sa dotknú viacerých oblastí.

Z rokovania rady Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyplynulo, že nielen v mestách, ale aj v obciach sa predpokladá zvýšenie daní v rozmedzí od 20 do 80 percent vzhľadom na to, že niektoré samosprávy nezvyšovali dane 6 až 8 rokov. Informoval o tom predseda ZMOS Jozef Božik v rozhovore pre RTVS.

Podľa neho jedným z východísk riešenia tohto negatívneho stavu môže byť zvýšenie daní z príjmu právnických osôb, ale vo výraznejšej miere ako doteraz.

„Dvestodvadsaťosem miliónov eur bolo veľmi málo v porovnaní s tým, čo nám bývala vláda vzala, mám tým na mysli opakovane trištvrte miliardy eur,“ konštatoval Božik.

Podľa analytika Dát bez pátosu Ivana Bošňáka systém financovania hlavných príjmov samospráv, ktorý prichádza zo štátu, nie je šťastný.

„My potrebujeme reformu verejnej správy ako aj reformu financovania. Primátori miest, župani krajov a starostovia obcí nepotrebujú istotu na január budúceho roku, ale minimálne na tri roky dopredu,“ konštatoval Bošňák.

To, že samosprávy ťahajú za kratší koniec, je dané aj tým, že bol zmenený systém financovania samospráv, tvrdí vedúca Finančného oddelenia mestského úradu Bojnice Klaudia Bartková.

„Zmenou kľúča pri dvojzdrojovom financovaní z podielových daní fyzických a právnických osôb, vrátane zapracovaného tendra formou daňového bonusu, sa skrátil príjem do rozpočtu samospráv oproti predošlému stavu, kedy bol hlavný príjem zo štátu iba z daní fyzických osôb,“ vysvetlila Bartková.

„Prvé štyri mesiace v tomto roku prichádzali dane na takej úrovni, ako sme očakávali, od piateho mesiaca to išlo rapídne dole,“ konštatovala vedúca finančného oddelenia.

Ako ďalej uviedla, percentuálny prepad sa ustálil v druhej polovici roka a jeho výška predstavuje okolo 7,5 až 8 percent. „Pri tvorbe rozpočtu na rok 2023 sme dvíhali všetky dane, pretože sme vedeli, že ideme v ťažkom režime. K najväčšiemu zvyšovaniu daní došlo ku koncu roka 2022,“ uviedla Bartková.

„Daň zo stavieb a bytov sme pre rok 2023 navyšovali o 30 percent, ostatné dane boli navýšené v rozpätí od 10 do 15 percent. Sadzbu dane za ubytovanie sme zvyšovali z jedného eura na 1,5 eura pre dospelú osobu,“ doplnila odborníčka na financie.

Vyhlásila, že pre rok 2024 plánujú navýšiť sadzbu o 20 percent, dane za využívanie verejného priestranstva, za nevýherné hracie automaty a ostatné miestne dane zostávajú podľa nej nezmenené.

„Ďalej navrhujeme zvýšiť aj daň za ubytovanie, ktorá je pre naše mesto veľmi dôležitá z jednoduchého dôvodu. V porovnaní s ostatnými kúpeľnými mestami máme najnižšiu sadzbu dane. Návrh je 2 eurá na dospelú osobu (pôvodne 1,5 eura) a jedno euro na dieťa (pôvodne 0,5 eura) za prenocovanie v ubytovacom zariadení,“ informovala Bartková.

Uzavrela, že v rámci nastavenia rozpočtu mesta Bojnice pre budúci rok budú musieť urobiť aj nepopulárne škrty vo výdavkovej časti – ako jeden z nástrojov vybilancovania, aby nemuseli pristúpiť k ešte väčšiemu navyšovaniu daní a poplatkov.

Samosprávy čaká skutočne tažký koniec roka. Infografika: Dáta bez pátosu

Ďalšie články